Dr. Antje Rössler straipsnio santrauka

Dr. Antje Rössler straipsnyje „Žarnyno sveikata ir omega-3 riebalų rūgštys“ jubiliejiniame leidinyje „Imunologijos + žarnyno sveikatos akademijos“ rašo apie omega-3 riebalų rūgščių ir sveiko žarnyno trakto santykį. Mes Jums pateikiame straipsnio santrauką.

Žmonės gali išgyventi tik tuo atveju, jei jiems tiekiama energija. Ją jie semiasi iš maisto, kuris vartojamas valgant. Bet tik tuo atveju, jei skrandis ir žarnynas tinkamai atlieka savo darbą, maistinės maisto medžiagos gali būti tinkamai suvirškinamos ir absorbuojamos. Dauguma maistinių medžiagų paprastai absorbuojasi į kūną viršutinėse plonosios žarnos dalyse. Jei taip nėra, o nepilnai suvirškinti komponentai pasiekia gilesnius ruožus, jie sutrikdo ir išbalansuoja sistemą.

Tinkama aplinka mitochondrijoms

Mitochondrijos – vadinamosios mūsų ląstelių jėgainės – yra vienas iš veikiančio virškinimo veiksnių. Jos suteikia energiją, reikalingą ląstelėms veikti. Mitochondrijų veikla priklauso nuo įvairių mikroelementų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir mikroelementai. Be to, skrandžio ir žarnyno aplinka turi būti tinkama. Tai reiškia, kad pH vertė turi būti fiziologinio diapazono, kad fermentai galėtų atlikti savo darbą ir visi procesai galėtų vykti kaip įprasta. Tam, taip pat reikia turėti daugybę mikroelementų, skaidulų, baltymų ir būtinų riebalų rūgščių, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys. Trečias reguliuojantis veiksnys yra vadinamieji enterohormonai – tai hormonai, esantys mūsų virškinimo trakte. Daugiau nei dvidešimt šių agentų reguliuoja mūsų virškinimą ir maistinių medžiagų absorbciją. Enteroidiniams hormonams taip pat reikia maisto, o omega-3 riebalų rūgštys EPA ir DHA padeda jiems veikti. Jos yra būtinos ir reikalingos hormonų statybai.

EPA ir DHA kaip uždegimo reguliavimo veiksniai

Be svarbaus virškinimo vaidmens, EPA ir DHA taip pat atlieka svarbią uždegiminių procesų reguliavimo funkciją. Viena vertus, jie yra pradinė medžiaga eikozanoidams susidaryti, kurie kontroliuoja mūsų imuninę ir centrinę nervų sistemą bei širdies ir kraujagyslių sistemas. Kita vertus, jie veikia įgimtą imuninę sistemą ir taip užkerta kelią visam uždegiminės kaskados aktyvavimui. Žarnyno ligą paprastai lydi uždegiminiai procesai, todėl omega-3 riebalų rūgštys yra svarbi terapijos koncepcijos dalis.

Naujausi tyrimai dabar taip pat rodo omega-3 riebalų rūgščių įtaką mikrobiomui – įvairių storųjų žarnų mikroorganizmų deriniui. Tam įtakos gali turėti ir sutrukdyti nesveikas gyvenimo būdas, mityba, aplinkos tarša, ligos ir daugelis kitų veiksnių. Pradiniai tyrimai rodo, kad EPA ir DHA vartojimas taip pat gali turėti įtakos bakterijoms ir jų metaboliniam aktyvumui. Tokiu būdu jie galėtų padėti atkurti naudingą mikrobiomą.

Jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių trūkumas

Deja, šiandien vakarų populiacijoje masiškai trūksta jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių. Vienas pagrindinių skaičių čia yra omega-3 indeksas, omega-3 procentas mūsų ląstelių membranose. Idealus diapazonas yra 8–11%. Tačiau Vokietijos gyventojų skaičius yra 4 – 6%. Norint kompensuoti deficitą, paprastai reikia suvartoti ne mažiau kaip 2000 mg EPA ir DHA per parą. Tačiau norint, kad riebalinės rūgštys būtų absorbuojamos organizme, virškinimo veikla turi būti tinkama. Atitinkamai reikia pažymėti, kad grynas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas negali išgydyti kompleksinės žarnyno sistemos, tačiau yra esminis terapijos koncepcijos komponentas.

Išvada

Esant žarnyno sutrikimams, ypač esant uždegiminiams procesams ar lėtiniams uždegimams, virškinimas vyksta ribotai, todėl riebalai negali būti visiškai absorbuojami. Ypatinga problema kyla, kai dėl nuolatinio streso yra silpna antinksčių veikla. Tokiu atveju prieš virškinimą susidaro per mažai skrandžio rūgšties, trūksta pakankamai kasos fermentų, tulžies rūgšties arba vyksta tulžies rūgšties segregacija, skatinanti tulžies akmenų ir tulžies “kruopų” susidarymą. Žarnyno gleivinė taip pat kenčia, nes nesugeba išlaikyti pakankamai svarbių cheminių-fizinių apsauginių barjerų, sudarytų iš mucino, antimikrobinių peptidų, sekrecinio imunoglobulino A ir daugelio kitų esamų veiksnių. Dėl to padidėja barjerų pralaidumas kas ilgainiui sukelia gilesnius uždegimus, kurie savo ruožtu gali būti siejami su padidėjusiu netoleravimo potencialu ir antikūnų susidarymu. Vienas iš to pavyzdžių yra naujas jautrumas glitimui, be klasikinio viduriavimo ir vidurių užkietėjimo turintis iki 80 gretutinių ligų.

Į ką reikėtų atsižvelgti vartojant omega-3 riebalų rūgštis?

Ilgos grandinės riebalų rūgštys turi būti absorbuojamos, kad jos galėtų atlikti savo funkcijas! Patekimas į kraują priklauso nuo to, ar yra pakankamai tulžies druskų ir nepažeistos kasos funkcijos su lipazių sekrecija. Todėl primygtinai rekomenduojama jį vartoti valgio metu. Plonojoje žarnoje, susidarius miceloms, riebalų rūgštys absorbuojamos į plonosios žarnos gleivinę. Gleivinės būklę galima patikrinti naudojant neinvazinę išplėstinės išmatų analizę. Tokiu būdu galima aktyviai formuoti savo sveikatą ir naudoti reikiamą kiekį Omega-3 maisto papildų.

keyboard_arrow_up