Med. Dr. Volkerio Schmiedelio straipsnio santrauka

Straipsnyje „Su Omega-3 prieš vėžį“ pasirodžiusiame žurnale „Naturarzt“, med. dr. Volkeris Schmiedelis pasakoja apie Omega-3 įtaką žmogaus sveikatai ir vėžiniams susirgimams. Žemiau apibendrinome straipsnio turinį.

Omega-3 riebalų rūgštys turi priešuždegiminį poveikį. Jos ramina pernelyg aktyvią imuninę sistemą, apsaugo nuo pavojingų širdies ritmo sutrikimų bei padeda esant depresijai. Jos taip pat vaidina svarbų vaidmenį vėžio prevencijai ir gydymui.

Tyrimo rezultatai rodo teigiamą poveikį

Omega-3 sergant krūties vėžiu

Visame pasaulyje atlikto tyrimo metu buvo ištirta 300 000 moterų, iš kurių beveik 9 000 išsivystė krūties vėžys. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kokią įtaką Omega-6/3 santykis turi krūties vėžio išsivystymo tikimybei. Kas 10-tam procentų pagerėjus Omega-6/3 santykiui, krūties vėžio atvejų buvo 6% mažiau. Tai reiškia, kad suvartojus 10% daugiau Omega-3 , esančių žuvies taukuose, arba 10% mažiau mėsoje esančios Omega-6, krūties vėžio rizika sumažėjo. Išskyrus JAV: čia rizika sumažėjo netgi  27%, tai lemia ypač didelis Omega-6 turinčių produktų suvartojimas (daug mėsos, sūrio, kukurūzų aliejaus).

Omega-3 sergant prostatos vėžiu

Kitas tyrimas apžvelgė 15 000 sveikų vyrų, iš kurių 500 -tams prostatos vėžys išsivystė per 13 metų. Kraujo verčių analizė parodė, kad penktadaliui tyrimo dalyvių, turinčių aukščiausią riebalų rūgščių DHR ir EPR lygį, rizika susirgti prostatos vėžiu buvo 40% mažesnė.

Omega-3 ir plaučių vėžys

Dar vieną pavyzdį galima rasti Norvegijoje. Atlikus labai didelį tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 50 000 suaugusių norvegų moterų ir vyrų, buvo ištirtas plaučių vėžio dažnis vartojant Omega-3 ir nevartojant. Šiame tyrime taip pat buvo atsižvelgta į kitus veiksnius, tokius kaip rūkymas, amžius ir lytis. Padidėjus Omega-3 vartojimui, vėžio rizika sumažėjo perpus. Tai reiškia, kad norvegai, kurie praktiškai nuolatos vartoja Omega-3, neatsižvelgiant rūkymą, amžių ir lytį, tik maždaug perpus dažniau serga plaučių vėžiu.

Augalinė Omega-3 nepadeda apsisaugoti nuo vėžio

Kito tyrimo metu buvo išmatuota augalinė Omega-3 riebalų rūgštis ALA (pavyzdžiui, iš sėmenų ir rapsų aliejaus bei chia sėklų) ir palyginta statistinė rizika. Tyrimas parodė, kad augalinė Omega-3 netinkama vėžio prevencijai – ji labai skiriasi nuo jūrinių Omega-3 riebalų rūgščių, esančių žuvų taukuose ar jūros dumblių aliejuje.

Omega-3 jau sergant onkologinėmis ligomis

Kiti tyrimai rodo, kad jūrinės riebalų rūgštys taip pat gali turėti palaikomąjį poveikį jau sergant onkologine liga. EPR kiekis buvo matuojamas 48 pacientams, sergantiems mažiau piktybiniu prostatos vėžiu. Po šešių mėnesių buvo atlikta kontrolinė audinio biopsija. Vyrams, turintiems gerą EPR kiekį, buvo nustatytas žymiai lėtesnis vėžio progresavimas.
Kito tyrimo metu 46 pacientai, sergantys plaučių vėžiu, gavo 2,5 g EPR/ DHR, kita grupė negavo EPR ir DHR riebalų rūgščių. Pacientams, nevartojusiems papildomo EPR ir DHR, vėžys progresavo 58% atvejų, o 61% pacientų mirė po vienerių metų. Pacientams, vartojusiems 2,5 g EPR ir DHR žuvų taukų pavidalu, vėžys progresavo tik 20%, o 40% mirė po vienerių metų. Visiems pacientams buvo taikoma chemoterapija. Taigi Omega-3 nepakeičia chemoterapijos, tačiau,  sustiprina jos poveikį (vartojant kai kurias chemoterapijas, pvz., Cisplatiną, Omega-3 negalima vartoti prieš pat chemoterapiją ar po jos, tačiau šios riebalų rūgštys turi prasmę tarp ciklų).

Pašalinkite šalutinį poveikį vartodami žuvų taukus

Vėžiu sergantys pacientai labiausiai kenčia nuo vadinamojo nuovargio, kuris jaučiamas kaip didelis išsekimas. Kol kas neįmanoma nustatyti, ar tai yra pagrindinė ligos, ar gydymo pasekmė.
Buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo pastebėta, kad praėjus 39 mėnesiams po vėžio diagnozės, riebalų rūgščių suvartojimas ir nuovargis buvo labai susiję daugiau nei 600-tams krūties vėžiu sergančių pacienčių. Pacientėms, kurių Omega-6 suvartojamas didžiausias, nuovargio sindromo atsiradimo rizika padidėjo 2,6 karto. Taigi, Omega-3 gali apsaugoti nuo šio, labai varginančio simptomo – išsekimo net ir jau sergant onkologine liga.
Tinkamas Omega-3 kiekis (apie 2 g EPR/DHR) yra būtina sąlyga norint apsisaugoti nuo vėžinių susirgimų. Šią vertę galima užtikrinti suvartojant per parą 300 g skumbrės filė, šaukštą aukštos kokybės žuvų taukų ar atitinkamą kiekį žuvų taukų kapsulių.

Omega-3 aliejus ir kapsulės

Omega-3 galima vartoti skystu pavidalu kaip aliejų arba kaip kapsules. Rekomenduojamas kiekis yra vienas šaukštas žuvų taukų per dieną, tai yra maždaug 2 g EPR ir DHR. Šią vertę galima pasiekti vartojant ir kapsules. Visų pirma svarbu atkreipti dėmesį į tikslų EPR ir DHR kiekį, nes tai labai priklauso nuo gamintojo. Nebrangūs preparatai gali sukelti atsirūgimą ar refliuksą. Taip yra todėl, kad joje yra oksiduotų riebiųjų rūgščių. Tokie produktai neturėtų būti vartojami.
Geriausia vartoti aukštos kokybės skystą preparatą. Nustatyti tokio produkto kokybę labai paprasta – tereikia pauostyt ir paragauti. Kokybiški žuvų taukai negali turėti nemalonaus žuvies kvapo ir skonio. Be to, aliejų galima puikiai maišyti į padažus, sriubas ar kitus patiekalus. Sergantiems pacientams ypač svarbu vartoti žuvų taukus be sunkiųjų metalų ar pesticidų, kad būtų išvengta neigiamo jų poveikio. Vegetarams ir veganams dumblių aliejus yra augalinė alternatyva.

 

 

Med.dr.Volkeris Schmiedelis 31 metus yra fizinės ir reabilitacinės medicinos specialistas, dirbantis Šveicarijos Paramed klinikoje. Kaip Omega-3 ekspertas, jis yra daugybės knygų, knygų skyrių ir specialiųjų straipsnių autorius, taip pat kelių naturopatinių žurnalų redaktorius.
Jei jus domina originalus med.dr. Volkerio Schmiedelio straipsnis „Su Omega-3 prieš vėžį“, susisiekite su mumis el. Paštu post@norsan.de arba telefonu +49 30 555 788 990 ir mes mielai jums atsiųsime straipsnį.

keyboard_arrow_up