Omega-3 visiems

Med. dr. Volker Schmiedel straipsnis

Haben Omega-3-Fettsäuren nun eine Wirkung oder sind sie wirkungslos?

Straipsnyje „Omega-3 visiems“ med. dr. Volkeris Schmiedelis iškelia klausimą, kokį poveikį omega-3 riebalų rūgštys daro sveikatai ir ar jų vartojimas gydant tam tikras ligas ir nusiskundimus yra iš tikrųjų naudingas.

Taigi, kas yra omega-3? Ar tai tikrai stebuklingas vaistas nuo beveik visų ligų ir sutrikimų, ar tai vienas iš daugybės megahitų, kurie sukelia didelę bangą,o po trumpo laiko užmirštami? Tam prieštarauja visi pagrindiniai moksliniai tyrimai, dauguma klinikiniai tyrimų ir – kas man labai svarbu – mano pačio patirtis su daugeliu pacientų vartojančių omega-3.

Kiek mums reikia omega-3 riebalų rūgščių?

Pradėkime nuo pradžių. Dešimtmečius mitybos medicina žinojo, kad omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos, DGE (Vokietijos mitybos draugija) rekomenduoja suvartoti 2 g omega-3 riebalų rūgščių per dieną. Manau, kad tokios rekomendacijos yra labai nenaudingos. Ar žinote, kiek vakar suvalgėte omega-3? Kuriuose maisto produktuose yra 2 g omega-3? Šis kiekis yra maždaug 1 arbatiniame šaukštelyje sėmenų aliejaus, 1 ½ šaukštuose rapsų aliejaus, 100 g silkės, 300 g skumbrės filė arba 1 kg žuvies pirštelių. Atrodytų, turėtų būti lengva tiek suvartoti.

Tačiau vidutinis suvartojimas Vokietijoje yra gerokai mažesnis nei 0,5 g. Be to, 2 g rekomendacija taikoma tik omega-3 riebalų rūgštims ir ypač augalinėms omega-3 riebalų rūgštims alfa-linoleno rūgščiai. Šiandien iš daugybės tyrimų žinome, kad tik jūrinės kilmės EPA / DHA yra atsakingos už teigiamą omega-3 riebalų rūgščių poveikį, bet ne augalinės kilmės ALA (pvz., esanti sėmenų aliejuje). Deja, mitybos speciilistai ir organizacijos dar nemodernizavo savo dešimtmečius galiojančių rekomendacijų.

Oficialiai rekomenduojama 2 g dozė (bet EPA / DHA, o ne ALA!) taikoma vidutinio svorio suaugusiesiems. Šis kiekis yra 15 (!) yprastose žuvų taukų kapsulėse. Bet to niekas negali padaryti! Man labiausiai patinka skysti žuvų taukai. Tada pakanka 1 valgomojo šaukšto norimam 2 g omega-3 kiekiui pasiekti. Beje, aukštos kokybės žuvų taukai beveik neturi žuvis skonio. Kiekvienas virėjas tai žino: ką tik sugauta ar atitirpinta žuvis beveik nekvepia žuvimi. Tai reiškia: jei žuvų taukai blogai kvepia žuvimi, tai jie yra sugedę! Kiekvienam savo pacientui patariu vieną kapsulę prakąsti. Jei jos skonis nemalonus, kapsulės skirtos šiukšliadėžei, o ne kūnui.

Kiek omega-3 reikia vaikams?

Sveriant 35 kg, tai gali būti vienas arbatinis šaukštelis, 17 kg – pusė arbatinio šaukštelio, o maži vaikai gali gauti 2 lašus žuvų taukų 1 kg kūno svorio. Ir atvirkščiai, antsvorio turintis žmogus turi vartoti daug daugiau, galbūt net du ar tris šaukštus.

Ką dabar daryti vegetarams / veganams?

Vien sėmenų aliejaus nepakanka, nes tyrimai rodo katastrofiškai žemą EPA / DHA lygį net ir vartojant daug sėmenų aliejaus (aš dabar atlieku apie 1000 riebalų rūgščių tyrimų, įskaitant dešimtis vegetarų / veganų). Jie negali naudoti žuvų taukų dėl etinių ar kitų priežasčių. Taigi ar jūs norite sirgti ligomis, kurių galima išvengti? Laimei, jau keletą metų yra alternatyva: dumblių aliejus, kurio sudėtyje yra EPA / DHA – net dvigubai didesnės koncentracijos, todėl jo reikia suvartoti tik pusę kiekio, lyginant su žuvų taukais.

Jei suvartosite mažiau nei ¼ rekomenduojamo magnio kiekio, greitai atsiras mėšlungis ar net nereguliarus širdies plakimas. Vartodami vitaminą C, po kelių savaičių jus vargins skorbutas. Vartojant vitaminą B12, žalai atsirasti prireikia metų, tačiau tada gali atsirasti negrįžtamas nervų pažeidimas. Ir ar mums leidžiama daugelį metų ignoruoti rekomenduojamam omega-3 kiekį? Visai ne. Dauguma gyventojų jau turi bent vieną ligą, kurią sukėlė ar bent pablogino omega-3 trūkumas!

Kai skiriu omega-3 ligų profilaktikai ar gydymui, manęs ne kartą klausia, kada ir kiek laiko vartoti omega-3. Aš visada atsakau: „Pradėkite vartoti omega-3 nuo 9 mėnesių amžiaus. Ir taip: kol valgote. Nustojus valgyti, jums taip pat nereikės omega-3.” Tai nėra sarkazmas. Turime vartoti visas būtinas maistines medžiagas – nuo vitamino A iki cinko – visą gyvenimą nuo gimimo (geriau nuo apvaisinimo, t. y. nėščioji jau turėtų vartoti pakankamai omega-3) iki mirties. Kalbant apie omega-3, kažkodėl visi mano, kad pakanka vienos žuvies porcijos per savaitę.

Aš pasakysiu dar daugiau. Omega-3 turėtume vartoti dar prieš gimimą. Žinoma, būsima mama turi tai daryti. Net oficialiose ginekologinėse rekomendacijose griežtai rekomenduojama omega-3 (iš žuvų, o ne iš augalų!) Suvartoti ne mažiau kaip 1 arbatiniame šaukštelyje žuvų taukų arba 150 g skumbrės filė kas dieną. Aš visada klausiu savo nėščių pacienčių, ar jų ginekologas jiems tai rekomendavo. Folio rūgštis, jodas ir geležis (dažniausiai) yra rekomendacijų sąraše, vitaminas D daug rečiau ir omega-3 beveik visai nėra, o jei taip, tada visiškai neadekvati yra vienos žuvies porcijos per savaitę ar 1-2 kapsulių rekomenduojama dozė per dieną.

Kodėl nėščios moterys (ir, žinoma, krūtimi maitinančios moterys) taip gerai turėtų būti aprūpintos omega-3? Tiesiog noriu pateikti svarbiausius ir moksliškai patvirtintus argumentus: nėščios moterys mažiau kenčia nuo nėštumo komplikacijų, tokių kaip pavojinga eklampsija ir pogimdyvinė depresija; vaikai rečiau serga psichinės raidos sutrikimais, rečiau serga astma, neurodermitu ir šienlige. Na, tai bent jau kažkas.

Veikimo principas – kaip tai daro omega-3?

Mes žinome tris svarbias omega-3 riebalų rūgštis: alfa-linoleno rūgštį (ALA), eikozapentaeno rūgštį (EPA) ir dosokaheksaeno rūgštį (DHA). Nesijaudinkite – jūs neturite to prisiminti. Bet jūs jau turėtumėte žinoti, kad ALA yra augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, sėmenų, kanapių, rapsų sėklose ar chia aliejuje, o EPA ir DHA – tik jūrinės kilmės produktuose, tokiuose kaip žuvys, vėžiagyviai ar dumbliai. ALA yra pirmtakas, iš tikrųjų veiksmingos riebalų rūgštys yra EPA (nuo uždegimo) ir DHA (labiau skirtos protiniam vystymuisi). Mūsų organizmas gali pakeisti pirmtaką ALA į jūrinės kilmės riebalų rūgštis EPA ir DHA, tačiau konversijos rodiklis yra 0,5–10%. Sėmenų aliejaus suvartojamo kiekio nepakanka absorbuoti 2 g EPA / DHA per dieną. Taigi mums reikia visų kartu.

Priešuždegiminis poveikis paaiškina visų autoimuninių ligų ir lėtinių uždegiminių procesų naudą. EPA, kitaip sakant, yra „natūralus kortizonas“ maiste – tik žinoma, be jo šalutinio poveikio. DHA yra beveik „natūralusis ritalinas“ – jis ramina nervų sistemą ir tuo pačiu padaro mus labiau susikaupusius ir psichiškai efektyvesnius, be jokių šalutinių ir dar kokių nežinomų ilgalaikių padarinių.

Čia yra pagrindės priežastys naudoti omega-3:

  • Astma
  • Reumatas
  • Odos ligos, tokios kaip neurodermitas / spuogai / psoriazė
  • Hašimoto
  • Uždegiminė žarnyno liga, tokia kaip kolitas / Krono liga
  • Visos kitos autoimuninės ligos.

Poveikis labai įvairus. Vartodamas omega-3, su didele tikimybe galiu išvengti autoimuninės ligos I tipo cukrinio diabeto. Bet kai jis pasirodys, nebegaliu jo išgydyti. Aš nebegaliu panaikinti Hašimoto padarytos žalos skydliaukei, bet galiu atitolinti uždegiminį procesą. Esamas sąnarių pažeidimas dėl reumato taip pat yra negrįžtamas, tačiau mačiau pacientų, kurie atsikratė uždegimo su nedidelėmis omega-3 dozėmis, be vaistų.

Mažų mažiausiai galima teigiamai paveikti visas nervų ir psichikos ligas:

    • Demencija
    • Depresija

nervuose

  • Išsėtinė sklerozė
  • Parkinsono liga
  • ADS/ADHS

Taip yra todėl, kad omega-3 yra labai susikaupę nervinėse lastelėse ir smegenyse. Gamta ne veltui nori turėti tiek daug omega-3 svarbiausiuose mūsų organizmo „perjungimo taškuose“. Bet ir čia yra „stebuklų“ ribos. Nors tyrimai parodė, kad galėtume užkirsti kelią 2/3 – 3/4 visų silpnaprotystės ligų su tinkamu omega-3 kiekiu, įsisenėjus, demencija nepagerėja. Geriausiu atveju galite sulėtinti progresavimą. Aš žinau IS pacientus, kurie daugelį metų nepatyrė paūmėjimo vartodami omega-3 (ir kitas maistines medžiagas, tokias kaip vitaminas D). Depresija paprastai žymiai pagerėja per kelias savaites. Omega-3 netgi sustiprina įprastų antidepresantų poveikį.

Apsauga taip pat ir nuo vėžio ir arteriosklerozės

O kaip dėl didelių žudikų civilizuotose visuomenėse:

  • Širdies priepuolio / insulto
  • Vėžio?

Vien šių dviejų ligų aukomis tampa ¾ visų žmonių! Čia taip pat yra daugybė tyrimų. Vartojant pakankamai omega-3, 1/3–2/3 mažiau vėžio atvejų nustatyta tarp plačiai paplitusių vėžio rūšių, tokių kaip įprastas krūties vėžys. Širdies priepuolių rizika sumažėja per pusę. Omega-3 trūkumas pasirodė esąs stipresnis rizikos veiksnys nei didelis cholesterolio ar cigarečių rūkymas!

Tačiau pastaruoju metu ne kartą teko girdėti, kad omega-3 visiškai nenaudojamas, ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Pasakysiu tik tiek: per menkas vartojimas taip pat duoda blogų rezultatų. Atidžiai išnagrinėję tyrimus, galite pastebėti, kad tyrimai kur vartojamas nedidelis 1 g EPA / DHA kiekis neduoda jokio gero efekto. Tačiau vartodami reikiamas dozes galime pasiekti puikių rezultatų. Mano pagrindiniame puslapyje galite perskaityti labai išsamius ir diferencijuotus šių tyrimų komentarus.

Taigi nėra jokios priežasties nevartoti omega-3 (turėtumėte paklausti savo gydytojo tik tuo atveju, jei vartojate stiprių antikoaguliantų).

Sėkmės ir sveikatos!,

Jūsų dr. Volker Schmiedel

 

Jei jus domina straipsnis „Omega-3 visiems“ med. dr. Volkerio Schmiedelio, susisiekite su mumis el. paštu post@norsan.de arba telefonu +49 30 555 788 990 ir mes mielai jums atsiųsime straipsnį.

NORSAN Omega-3 aliejai

Turtingi EPA und DHA

NORSAN Omega-3 Total Zitrone

Natūralus laukinių žuvų aliejus su 2.000 mg Omega-3 dienos doze (1 valgomasis šaukštas).

NORSAN Omega-3 Vegan

Augalinės kilmės dumblių aliejus su 2.000 mg Omega-3 dienos doze (1 arbatinis šaukštelis).

, , , , , ,

Related Posts

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.
Meniu