Prof. Dr. Clemens von Schacky straipsnio santrauka Straipsnyje „Omega-3 riebalų rūgštys – suspindėk profesionaliame sporte!“ – prof. Dr. Clemenso von Schacky pasirodžiusiame sporto gydytojo laikraštyje aptariamas teigiamas Omega-3 riebalų rūgščių poveikis dalyvaujantiems sporto varžybose. Žemiau mes jums pateikiame staipsnio santrauką. Tiek Vokietijoje, tiek JAV pasprofesionalius sportininkus galima aptikti mažą Omega-3 riebalų rūgščių kiekį. „HS-Omega-3 Index®“ metodas buvo naudojamas analizuoti, koks svarbių jūrinių Omega-3 riebalų rūgščių eikozapentaeno rūgšties (EPR) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHR) lygis yra raudonuosiuose kraujo kūneliuose. Pasirodė, kad optimaliu laikomas 8–11% diapazonas yra gerokai mažesnis už sportininkų vidurkį.
Teigiamas Omega-3 poveikis raumenims, širdžiai ir sąnariams
Omega-3 poveikis raumenims:
Įvairiuose intervenciniuose tyrimuose buvo tiriamas Omega-3 riebalų rūgščių poveikis vartojant jas prieš fizinę veiklą, galinčią sukelti raumenų skausmus. Buvo nustatyta, kad Omega-3 sumažina ar net užkerta kelią raumenų skausmui. Nustatyta, kad ne tik padidėja raumuo, bet ir sumažėjo reikalinga tam jėga, kuri paprastai siejama su skaudančiais raumenimis.
Panašus poveikis taip pat gali būti įrodytas suvartojus vieną Omega-3 dozę. Tai rodo britų futbolininkų duomenys. Taip pat įrodyta, kad didelis Omega-3 riebalų rūgščių kiekis organizme padeda sumažinti su amžiumi susijusį raumenų masės mažėjimą.
Omega-3 poveikis širdžiai:
Profesionaliems sportininkams yra didesnė staigios mirties rizika dėl širdies ir kraujagyslių ligų lyginant su vidutinio gyventojo. Esant žemam jūrinės kilmės Omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR lygiui, staigios mirties tikimybė dėl širdies yra 10 kartų didesnė nei esant aukštam Omega-3 lygiui.
Atliekant intervencinį tyrimą, kuriame dalyvavo pacientai, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, galima įrodyti, kad vartojant Omega-3 sumažėja staigios mirties tikimybė pacientams, sergantiems koronarine širdies liga.
Omega-3 poveikis sąnariams:
EPR ir DHR priešuždegiminis poveikis taip pat gali būti atsakingas už reikšmingą reumatoidiniu artritu sergančių pacientų skausmo ir kitų simptomų malšinimą, kurį galima užfiksuoti metaanalizėse. Išsamesnį tyrimą galima rasti dėl kačių ir šunų artrito. Abiejų gyvūnų rūšių judėjimo skausmą galima sumažinti skiriant šias jūrines Omega-3 riebalų rūgštis.
Žmonėms didelis EPR ir DHR kiekis taip pat pagreitina gijimo procesą (pavyzdžiui, po kelio operacijos). Tačiau, tai dar nėra sistemingai ištirta.
Depresija
Profesionaliems sportininkams yra didesnė tikimybė susirgti sunkia depresija. Kuo didesnis Omega-3 kiekis raudonuosiuose kraujo kūneliuose, tuo mažesnė sunkios depresijos tikimybė. Keletas metaanalizių patvirtina, kad vien EPR ir DHR vartojimas kartu su įprasta psichiatrine terapija yra veiksmingas sunkios depresijos prevencijai ir gydymui. Dėl šios priežasties Omega-3 riebalų rūgštys EPR ir DHR rekomenduojamos gydant didelę depresiją.
Sportininkų pažinimo funkcijos ir smegenų pažeidimai
Trauminis smegenų pažeidimas dažniau pasireiškia tokiose sporto šakose kaip futbolas ar amerikietiškas futbolas. Tai dažniausiai sukelia struktūrinius smegenų pažeidimus, kurie gali sumažinti smegenų efektyvumą. Yra žinoma, kad sudėtingos smegenų funkcijos ir smegenų struktūros aspektai, tokie kaip atminties išlaikymas, yra susiję su EPR ir DHR kiekiu raudonuose kraujo kūneliuose. Pavyzdžiui, atlikus keturių savaičių trukmės moterų futbolo žaidėjų Ispanijos aukščiausioje lygoje tyrime buvo galima įrodyti, kad efektyvumas, tikslumas ir reakcijos laikas pagerėjo vartojant 3,5 g EPR ir DHR per dieną, lyginant su placebo grupe.
Kognityvinių funkcijų, tokių kaip atmintis, abstraktus mąstymas ir kitos sudėtingos smegenų funkcijos, intervencinių tyrimų metu rezultatai taip pat buvo teigiami vartojant daugiau kaip 800 mg DHR per parą. Todėl galima daryti prielaidą, kad sportuojančiųjų pažintinėms funkcijoms, kurios įtakojamos pasikartojančių trauminių smegenų pažeidimų, naudingas didelis EPR ir DHR lygis.
EPR ir DHR šaltiniai ir dozės
Skumbrėse, lašišose, tunuose ir kitose šalto vandens žuvyse ypač daug Omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR. Vis dėlto reikėtų pažymėti, kad plėšriosios žuvys, tokios kaip tunas, yra maisto grandinės pabaigoje ir taip per savo gyvenimą absorbuoja daug sunkiųjų metalų ir toksinų. Todėl nerekomenduojama dažnai vartoti šių rūšių žuvų.
Ūkyje auginamose žuvyse yra vis mažiau Omega-3, kadangi pašaruose vis mažiau Omega-3. Jei norite suvartoti tam tikrą EPR ir DHR dozę per dieną, lieka tik papildai Žuvų taukai-produktai, kurių sudėtyje yra reikiamas kiekis Omega-3 arba produktai iš jūros dumblių, kaip alternatyva žuvies produktams. Toksinai ir kitos priemaišos yra kruopščiai išvalomos gamybos proceso metu.
Siekiant užtikrinti optimalų Omega-3 riebalų rūgščių įsisavinimą organizme, Omega-3 papildus visada reikia vartoti kartu su pagrindiniu valgiu arba riebiu maistu. Šis procesas suaktyvina riebalų virškinimą ir padidina biologinį prieinamumą. Norint pakelti Omega-3 indeksą iki tikslinio 8–11% intervalo, paprastai reikia ne daugiau kaip 5 g Omega-3 (EPR ir DHR) per dieną.
Išvada
Vidutinis sportininkų Omega-3 indeksas yra gerokai žemesnis už tikslinį 8–11% intervalą. Tai lemia ne tik gyvenimo trukmės sumažėjimą, bet ir dėl sumažėjusias raumenų, širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų ir kitų organų, kurios patiria įtampą varžybose, funkcijas.
Iki 5 g EPR ir DHR suvartojimas per parą, siekiant padidinti Omega-3 indeksą, norint pasiekti tikslinę ribą, yra nekenksmingas ir gerai toleruojamas. Po maždaug 3–4 mėnesių indeksą reikia patikrinti atlikus riebalų rūgščių testą ir, jei reikia, koreguoti dozę.
Esant pakankamai aukštam Omega-3 lygiui, sportininkai gali išvengti rimtų pasekmių, tokių kaip staigi mirtis dėl širdies ir kraujagyslių ligų ar sunki depresija. Be to, galima optimizuoti raumenų ir smegenų funkciją ir sulėtinti abiejų organų senėjimo procesą.
Prof. Dr. Clemensas von Schacky buvo vyriausiasis kardiologijos gydytojas Sankt Hubertus medicinos parke ir vadovauja Miuncheno universiteto LMU prevencinei kardiologijai. Jis yra kardiologijos srities ekspertas ir yra tiesiogiai susijęs su Omega-3 riebalų rūgščių sritimi specialistų grupėse.
NORSAN Omega-3
Gausu EPR ir DHR
Omega-3 Total
Natūralūs smulkios jūrinės žuvies taukai. 2.000 mg Omega-3 per dieną (1 desertinis šaukštas)
Omega-3 Vegan
100% augalinės kilmės, iš jūros dumblių. 2.000 mg Omega-3 per dieną (1 arbatinis šaukštelis)
Omega-3 Arktis
Natūralus arktinių menkių kepenų aliejus. 2.000 mg Omega-3 per dieną (1 valgomasis šaukštas)