Omega-3 riebalų rūgščių poveikis mūsų imuninei sistemai tyrinėjamas jau daug metų. Čia pateikiame Jenos universiteto ir Harvardo medicinos mokyklos Bostone straipsnio santrauką.

Jenos universiteto ir Harvardo medicinos mokyklos Bostone straipsnyje, kuris pasirodė 2018 m. Sausio 4 d. žurnale anglų kalba „Nature“, aprašoma Omega-3 riebalų rūgščių (EPR ir DHR) svarba žmogaus imuninei sistemai ir paaiškinami ląstelių veikimo mechanizmai.

Omega-3 įtaka imunitetui. Santrauka

Imunitetas žmogui labai svarbus. Teigiami imuninės sistemos pokyčiai dėl Omega-3 riebalų rūgščių poveikio aprašyti daugiau nei prieš 30 metų. Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, (EPR ir DHR) vaidina svarbų vaidmenį imuninėje sistemoje – iš jų susidaro uždegimą mažinančios medžiagos rezolvinai.   Būtent jų dėka imuninė sistema gali kovoti su į organizmą patenkančiomis bakterijomis ir virusais.

Darbe pateikiama informacija apie uždegiminių reakcijų lastelėse mechanizmus. Tarptautinė tyrimų grupė su prof. Dr. Oliveriu Werzu iš Jenos Friedricho Schillerio universiteto ir prof. Dr. Charlesu N. Serhanu iš Harvardo medicinos mokyklos pateikė tyrimų rezultatus, kurie aiškiai rodo, kad Omega-3 riebalų rūgštys mažina uždegimus organizme, taip padėdamos imuninei sistemai.

Kas iš tikrųjų yra uždegimas?

„Uždegimas yra organizmo gynybinė reakcija į kenksmingą dirgiklį, pavyzdžiui, įsiveržiančius patogenus ar audinių pažeidimus“, – aiškina prof. Oliveris Werzas iš Jenos universiteto pranešime spaudai. Uždegimo tikslas yra pašalinti kenksmingus dirgiklius. Be to, turi būti atkurtas sunaikintas ir pažeistas audinys, todėl laikinas uždegimas yra gyvybiškai svarbi funkcija. „Tačiau būtina, kad tiek uždegimo proceso sukėlimą, tiek jo eigą tiksliai reguliuotų imuninė sistema“, – priduria profesorius.

Makrofagai kontroliuoja uždegiminį procesą

Atlikdami įvairius tyrimus, mokslininkai sugebėjo parodyti, kad patogeninės bakterijos turi tikslinę įtaką tam tikrų imuninių ląstelių funkcijai. Šios imuninės ląstelės – vadinamieji makrofagais – kontroliuoja visą uždegiminį procesą naudodamos įvairias riebalų rūgštis. Skiriami M1 ir M2 makrofagai, kurie abu turi priešingas užduotis kontroliuojant uždegiminius procesus. Jei šie uždegiminiai procesai žmogaus organizme nėra subalansuoti, gali atsirasti lėtinis uždegimas, kuris yra daugelio ligų priežastis. To pavyzdžiai yra arteriosklerozė arba autoimuninės ligos.

Omega-3 įtaka imunitetui. Išvados

M1 makrofagai dažniausiai yra aktyvūs uždegimo fazėje. Jie skatina uždegiminių signalinių medžiagų gamybą. Kita vertus, M2 makrofagai Omega-3 riebalų rūgštis paverčia uždegimą pašalinančiomis medžiagomis. „Aktyvinti abi uždegimo fazes yra visiškai prasminga, nes tokiu būdu imuninė sistema užtikrina, kad sėkmingai pašalinus infekciją, pažeistos ląstelės būtų pašalinamos iš audinio ir sustabdomos uždegiminės reakcijos“, – aiškina prof. Oliveris Werzas. Todėl mokslininkai priėjo prie išvados, kad Omega-3 riebalų rūgštys EPR ir DHR vaidina pagrindinį vaidmenį palaikant imuninę sistemą ir yra ypač svarbios norint sustabdyti uždegimą po imuninės reakcijos.

 

Visą straipsnį rasite čia: https://www.nature.com/articles/s41467-017-02538-5 

Norsan Omega-3 aliejai

Turtingi EPA und DHA

Natūralūs žuvų taukai iš laukinio laimikio, 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 valgomasis šaukštas).

Augalinis aliejus gautas tvarios augalininkytės būdu, 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis).

keyboard_arrow_up