Omega–3 nauda širdies ir kraujagyslių ligų gydymui ir prevencijai

Nepaisant didelės pažangos širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) prevencijos ir gydymo srityje, šios ligos išlieka pagrindine mirtingumo priežastimi pasaulyje ( ~32 proc. visų mirčių Pasaulio Sveikatos organizacijos duomenimis).

Remiantis Nacionalinės sveikatos ir mitybos apklausos (NHANES) 2015–2018 m. duomenimis, ŠKL (įskaitant koronarinės širdies ligos (KŠL), miokardo infarkto (MI), širdies nepakankamumo (ŠN), insulto ir hipertenzijos) paplitimas, 20 metų ir vyresniems suaugusiems asmenims, yra 49,2 proc. ir didėja su amžiumi.

Dėl sėslaus gyvenimo būdo, aplinkos taršos, nevisavertės mitybos ir kitų nepalankių veiksnių, šių ligų skaičius didėja, taip pats suserga vis daugiau jaunesnio amžiaus asmenų. Atliekami moksliniai tyrimai su įvairiais preparatais, tarp jų ir Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, siekiant nustatyti efektyvias priemones šių ligų prevencijai ir gydymui (1).

Žuvų taukų sudėtis

Pagrindinis žuvų taukų komponentas, kurio teigiamas poveikis organizmui yra patvirtintas moksliniais tyrimais yra Omega-3 riebalų rūgštys. Stipriausią biologinį poveikį sukelia EPR ir DHR, taip pat vertinga laikoma dokozapentaeno rūgštis (DPA).

Nepaisant to, kad daugumos jūrinių gyvūnų rūšys turi daug EPR ir DHR ir gali būti naudingos, tačiau PUFA Omega-3 aliejus gali labai skirtis, priklausomai nuo žuvų rūšies, amžiaus, neršto laikotarpio, kitų sezoninių pokyčių, druskingumo ir kitų veiksnių.

Pirma, žuvų taukai, kuriuose yra nesočiųjų riebalų rūgščių gali būti labiau linkę į oksidaciją ir jų teigiamas poveikis gali būti sumažintas arba prarastas dėl netinkamo apdorojimo. Oksidacijos laipsnį leidžia įvertinti bendrosios oksidacijos vertės (TOTOX) nustatymas, kuris turi atitikti nustatytą normos ribą, kad produktas būtų saugaus profilio ir rekomenduojamas vartojimui. Antra, priklausomai nuo vietos, žuvyse gali būti randamas padidintas kiekis gyvsidabrio, kas gali sukelti žalingą poveikį organizmui.

Labai svarbu kritiškai įvertinti produkto kokybę, kad būtų užtikrinama nauda organizmui.

Omega–3 poveikio organizmui mechanizmai

Tyrimais nustatyta, kad Omega–3 gali pagerinti širdies ir kraujagyslių būklę, moduliuodamas įvairius mechanizmus, kurie susiję su kraujospūdžio mažinimu, trombocitų agregacijos slopinimu, antiuždegiminiu ir antiaritminiu veikimu,  kraujagyslių endotelio funkcijos gerinimu, glikemijos metabolizmu, lipoproteinų lipazės ekspresija ir sintezės padidėjimu.  To pasėkoje sukeliamas kardioprotekcinis poveikis ir mažinami ŠKL sukeliantys rizikos veiksniai.

Omega-3 kraujo spaudimą mažinantis poveikis

Omega–3  skatina prostaglandinų (PG) gamybą, azoto oksido (NO) gamybą bei išsiskyrimą kraujagyslių endotelio ląstelėse, dėl to skatinama vazodilatacija, taip sukeliant kraujospūdį mažinantį poveikį. Gydymas EPR, taip pat pagerina kraujo tėkmės sukeltą vazodilataciją. Dėl šių poveikių, Omega–3 gerina arterijų elsatingumą bei hemodinamiką.

Omega-3 ir širdies nepakankamumas

Omega–3 turi tam tikrą kardioprotekcinį poveikį, kuris padeda apsaugoti nuo širdies nepakankamumo (ŠN) progresavimo pacientams, sergantiems staziniu širdies nepakankamumu.

Omega–3, ypač DHR, sumažina mitochondrijų deguonies suvartojimą, nesumažinant energijos generavimo skilveliams, nes keičia mitochondrijų membranos fosfolipidų sudėtį ir apsaugo širdį nuo nuovargio. EPR slopina apoptozinį aktyvumą, skatinamą sočiųjų riebalų rūgščių širdies lipotoksiškumo, apsaugodama širdį nuo pažaidos. Omega–3 gali sukelti poveikį apsaugantį nuo aritmijos, nes inkorporuojasi į ląstelės membranos fosfolipidinį dvisluoksnį, taip slopindamas viduląstelinio natrio (Na+) judėjimą per Na+ kanalus, sukelia viduląstelinio kalcio (Ca2+) koncentracijos pokyčius ir padeda stiprinti autonominį tonusą.

Omega-3 padeda mažinti trombozės bei sklerozės vystymąsi

Omega–3 taip pat apsaugo širdį dėl savo antitrombozinių ir antiaterosklerotinių savybių. Nustatyta, kad Omega–3 slopina trombocitų kilmės tromboksano A2 (TXA2) sintezę, taip slopinant vazokonstrikciją ir trombocitų agregaciją, bei sumažina matricos metaloproteinazių, kurias išskiria makrofagai, gamybą, kai yra kraujagyslių endotelio pažeidimas.

Omega–3 PUFA aterosklerozės vystymąsi slopinantis veikimas pasireiškia lipoproteinų lipazės ekspresijos, makrofagų ir kitų priešuždegiminių žymenų mažinimu, lipolizės skatinimu, bei  kraujagyslių lygiųjų raumenų aktyvacija. To pasėkoje skatinama lipidų apykaita, trigliceridų (TG) kiekio mažėjimas, mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTL) mažėjimas ir didelio tankio lipoproteinų (DTL) padidėjimas bei labai mažo tankio lipoproteinų (LMTL) sumažėjimas.

Taip pat mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad tam tikrose ląstelių kultūrose EPR ir DHR yra inkorporuojamos į fosfolipidinį sluoksnį ir sulėtina ląstelių ciklo progresą, slopindamos DNR sintezę ir replikaciją, taip mažinant arterijų sienelių pažaidą ir aterosklerozės vystymąsi.

Vartojimo rekomendacijos

Amerikos širdies asociacijos (AHA) rekomendacijos pacientams, sergantiems hipertrigliceridemija, yra 2–4 g EPR + DHR per dieną. Taip pat AHA rekomendacijose nurodoma, kad pacientams sergantiems ŠN su sumažėjusia išmetimo frakcija, tikslingas gydymas Omega–3 papildais.

Atsižvelgiant į atliktus mokslinius tyrimus, galima daryti išvadą, kad  ≥ 2 g/d EPR+DHR mitybos papildymas, gali sumažinti ŠKL rizikos veiksnius, taip pat, gali būti skiriamas prie tam tikrų ŠKL gydymo. Sergant ŠKL ir MI, apsauginis poveikis žymiai padidėja vartojant didesnes dozes.

Atsižvelgiant į santykinai mažą vaistų sąveiką su kitais standartiniais gydymo būdais, naudojamais pirminės ir antrinės ŠKL profilaktikai, gydytojai ir pacientai turėtų apsvarstyti galimą Omega–3 (EPR+DHR) naudą. Ypač naudojant  ≥ 2 g per parą dozes, kurios retai gaunamos laikantis daugumos vakarietiškų dietų, net ir tose vietovėse, kuriose įprastas žuvies vartojimas.

Išvada

Širdis yra vienas pagrindinių žmogaus kūno organų. Kraujo tekėjimas ir ląstelių metabolizmas yra svarbiausi širdies sveikatos veiksniai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pakankamas Omega-3 riebalų rūgščių vartojimas daro teigiamą įtaką šiems veiksniams.

Širdies ir kraujagyslių ligos dažnėja ir jaunėja. Aukštas kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje jau ne tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Įrodyta, kad EPR (EPA) ir DHR (DHA) riebalų rūgštys prisideda prie normalios širdies funkcijos ir šių sveikatos problemų sprendimo.

Omega-3 riebalų rūgščių rekomenduojama paros norma nuo 2 g. Visuose NORSAN produktuose 1 arbatiniame šaukštelyje arba valgomajame šaukšte šis kiekis yra.

NORSAN Omega-3 riebalų rūgštys yra nekoncentruotos – jose išlikę visos riebalų rūgštys, kurios yra žuvyje. Taip pat yra žema TOTOX vertė (bendra oksidacijos vertė), kas rodo produkto šviežumą ir kokybę (Jas galite rasti čia). Būtent dėl to NORSAN produktai neturi nemalonaus žuvies skonio ir kvapo.

Related Posts

Nepavyko rasti.
Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.
keyboard_arrow_up