Tyrimo santrauka

Abnehmen mit Omega-3? Omega-3-Fettsäuren wirken sich positiv auf das Gewicht aus und verhindern eine stetige Gewichtszunahme im Alter

Straipsnyje „Lieknas su omega-3?“ kalbama apie tai, ar reguliarus žuvies ar omega-3 riebalų rūgščių vartojimas turi įtakos genetiškai nustatytam kūno svoriui. Čia mes pateiksime santrauką šia tema Amerikoje atikto tyrimo, kuris pasirodė 2019 metais žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Kas to nežino iš savo draugų rato: nuo 40 metų svorio skalės žymeklis paprastai juda lėtai, bet stabiliai į viršų. Vienu – dviem kilogramais daugiau per metus nėra neįprasta. Kenčiantys nuo antsvorio negali paaiškinti, kodėl jų svoris kiekvienais metais didėja, dažniausiai nesikeičiant mitybos įpročiams, ir stebisi, kaip šiam pokyčiui galima atsispirti.

Veiksniai, turintys įtakos kūno svoriui

Moksliniai tyrimai rodo, kad tolygų svorio padidėjimą senatvėje lemia ne tik gyvenimo būdas, bet ir didele dalimi, genetika. Tačiau vis daugiau duomenų rodo, kad didelis omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas gali sumažinti genetikos nulemtą svorio padidėjimą.

Tyrimo metu buvo tiriamas ryšys tarp individualaus genetinio žmogaus polinkio į viršsvorį ir jo kūno svorio raidos. Buvo stebima, ar didelis žuvies ir (arba) didelis jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas gali sumažinti genetinį kūno svorio padidėjimą gyvenimo eigoje.

Genų ir žuvies suvartojimo koreliacija buvo stebima 24 000 tiriamiesiems per 6 metus ir įvertinta.

Tyrimas

Genetinis polinkis nutukimui buvo apibrėžtas naudojant genetinės rizikos taškų sistemą. Kiekvienam tiriamajam buvo išsamiau ištirti tie genomo segmentai, kurie gali turėti įtakos kūno svorio ir kūno dydžio santykiui. Remiantis šiuo tyrimu, kiekvienam tiriamajam buvo nustatyta individuali genetiškai nustatyto nutukimo rizikos vertė. Didelė rizikos vertė reiškė, kad genetinis polinkis į nutukimą buvo ypač ryškus.

Be to, tiriamieji buvo suskirstyti į 4 grupes pagal jų žuvies ar omega-3 vartojimo dažnumą. 1 grupę sudarė asmenys, kurie žuvį ar omega-3 riebalų rūgštis valgė rečiau nei kartą per savaitę. 4 grupėje tiriamieji žuvį arba riebalų rūgštis omega-3 vartojo kasdien.

Omega-3 riebalų rūgščių poveikis kūno svoriui

Visų tyrimų (NHS, HPFS ir WHI) rezultatuose pastebėta, kad didelis žuvų ir omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas susilpnino genetinį kūno svorio prieaugį. Tai buvo ypač akivaizdu vertinant KMI (kūno masės indeksą), kai kūno svoris vertinamas atsižvelgiant į kūno dydį. Pakankamai didelis omega-3 ir žuvies suvartojimas turėjo ilgalaikį teigiamą poveikį KMI raidai.
Daugiausia žuvų ir omega-3 riebalų rūgščių vartojusios grupės tyrimas parodė, kad jai genetinė įtaka buvo silpniausia. Kitaip tariant, šioje grupėje genetinis polinkis į antsvorį turėjo mažiausiai neigiamos įtakos ilgalaikiam KMI kitimui.

Taigi, ar omega-3 iš tikrųjų daro Jus lieknu?

Aprašytame tyrime mokslininkai priėjo prie išvados, kad gausus žuvies ar omega-3 vartojimas neutralizuoja polinkį priausti svorį gyvenimo eigoje. Buvo išsamiai įrodyta, kad omega-3 silpnina genų, sukeliančių viršsvorio didėjimą, poveikį.

Omega-3 riebalų rūgštys savaime tikrai negali sukelti didelio svorio kritimo. Terapinio nutukimo gydymo pagrindu išlieka fizinis aktyvumas ir sveikas gyvenimo būdas. nepaisant to, Omega-3 riebalų rūgštys gali būti svarbi terapijos dalis.

NORSAN Omega-3

Gausu EPA ir DHA

NORSAN Omega-3 Total Zitrone

Natūralus žuvies aliejus iš laikinių žuvų su 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (vienas valgomasis šaukštas)

NORSAN Omega-3 Vegan

Augalinis aliejus iš jūros dumblių su 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis).

Meniu