Tyrimo, kuriame tiriama duodanti naudą Omegos-3 dozė, apžvalga.
Omega-3 nauda aprašyta daugelyje mokslinių straipsnių.
Šalininkai joms priskiria teigiamą poveikį gydant mūsų civilizacijos ligas, tokias kaip: diabetas, astma, alergijos, reumatas, širdies ir kraujagyslių ligos, odos ligos ir vėžys.
Be to, manoma, kad Omega-3 riebalų rūgštys yra svarbi smegenų statybinė medžiaga ir prisideda prie depresijos, Alzheimerio ligos ir miego sutrikimų gydymo.
Kita vertus, skeptikai mano, kad Omega-3 riebalų rūgščių nauda pervertinama ir jos daugiausia turi placebo poveikį. Siekiant išsiaiškinti profesorius Philipo Calderio atliko tyrimą. Jo metu buvo pastebėta, kad vartojant didesnes Omega-3 dozes, sumažėja uždegiminio hormono prostaglandino kiekis. O mažos Omega-3 dozės, rezultatai praktiškai nesiskyrė nuo placebo.
Tai kaip vis dėlto yra? O gal teisios abi pusės?
Žinomo Sautamptauno universiteto profesoriaus Philipo Calderio paskelbti tyrimai išsklaido abejones: Omega-3 riebalų rūgščių poveikis sveikatai priklauso nuo vartojamos dozės! Iki 1,35 gramo Omega-3 riebalų rūgščių dozė nedavė geresnių rezultatų nei placebas. Tačiau 2,7 g Omega-3 riebalų rūgščių ir didesnės dozės parodė reikšmingą pagerėjimą.
Ką išmatavo profesorius Calderis? – tyrimas trumpai:
2 tipo prostaglandinas (PGE2) vadinamas uždegiminiu hormonu. Kadangi manoma, kad Omega-3 turi priešuždegiminį poveikį, PGE2 gamyba turėtų atitinkamai sumažėti vartojant didesnį kiekį Omega-3 riebalų rūgščių.
Tyrimo rezultatai:
Tiriamiesiems, vartojusiems placebą, PGE2 gamyba sumažėjo 10 %.
Vartojant iki 1,35 gramo Omega-3 dozę, rezultatai nepagerėjo, net šiek tiek pablogėjo, lyginant su placebu.
Vartojant daugiau nei 2 gramus Omega-3, pastebimas pagerėjimas.
Kokia dozė yra prasminga?
Profesorius Calder padarė išvadą, kad Omega-3 riebalų rūgščių priešuždegiminis poveikis gali prasidėti kasdien suvartojant 1,35–2,7 gramo Omega-3. Įprastose žuvų taukų kapsulėse paprastai yra tik 0,1–0,2 gramo Omega-3 riebalų rūgščių. Taigi, kai vartojate šias kapsules, placebo efektas yra bene geriausias rezultatas, kurio galite tikėtis.
Profesoriaus Calderio išvados sutampa su riebalų rūgščių analizės metodo, kurio metu išmatuojamos riebalų rūgštys kraujyje, rezultatais. Jie yra individualios analizės ir mitybos koregavimo pasiūlymų pagrindas.
Daugiau nei 2000 atskirų ir pasikartojančių tyrimų patvirtina, kad reikia daugiau nei 2 gramų Omega-3 riebalų rūgščių per parą