Omega-6 Fettsäuren ungesund_Sind die entzündungsfördernden Omega-6-Fettsäuren schädlich für unsere Gesundheit?

Straipsnyje „Ar tikrai Omega-6 riebalų rūgštys yra kenksmingos mūsų sveikatai?“ sužinosite, kodėl šiandieninėje mityboje dažniausiai vartojame per daug Omega-6 riebalų rūgščių, kuriuose maisto produktuose jų yra ypač didelis kiekis ir koks jų poveikis mūsų sveikatai.

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Omega-6 riebalų rūgštys priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei, o jų struktūra labai panaši į Omega-3 riebalų rūgštis. Organizmas sočiąsias riebalų rūgštis gali gamintis pats, o nesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip Omega-6 ir Omega-3 pasigaminti negali. Todėl jos turi būti gaunamos maistu.

Kadangi jos yra gyvybiškai svarbios mūsų organizmui, jos vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis.

Svarbiausios Omega-6 riebalų rūgštys yra:

  • Linolo rūgštis (LA)
  • Arachidono rūgštis (AA)

Omega-6 linolo rūgštis yra daugelyje maisto produktų ir sudaro visų Omega-6 riebalų rūgščių pagrindą. Pvz., kūnas gali ją naudoti gamindamas arachidono rūgštį ir kitas Omega-6 riebalų rūgštis, tokias kaip gama-linoleno rūgštis (GLA).

Omega-6/3 riebalų rūgščių santykis šiuolaikinėje mityboje

Nuo akmens amžiaus maisto produktai gauti iš gamtos palaikė pusiausvyrą tarp Omega-6 ir Omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau nuo industrializacijos pradžios mūsų mitybos įpročiai labai keitėsi. Omega-3 riebalų rūgštys dažniausiai vartojamos per mažais kiekiais, tuo tarpu daugelyje maisto produktų yra Omega-6 perteklius. Todėl omega-6/3 santykis pasisuko nepalankia linkme.

Idealiu atveju omega-6/3 santykis turėtų būti nuo 1:1 iki maksimalaus 2,5:1. Tačiau šiandien paprastai nustatomas 15:1. Tai reiškia, kad vidutiniškai žmogus suvartoja 15 kartų daugiau Omega-6 nei Omega-3. Paaugliai dažnai vartoja ypač daug maisto produktų, kuriuose yra Omega-6, todėl jų Omega-6/3 santykis yra vidutiniškai net 25:1.

Riebalų rūgščių poveikis organizmui

Omega-6 poveikis

Omega-6 riebalų rūgštys yra ląstelių membranų komponentai ir yra reikalingos augimo ir regeneracijos procesams. Kūnas taip pat gali gaminti audinių hormonus iš arachidono rūgšties – eikozanoidų. Jie skatina uždegimą kaip imuninės sistemos dalį. Tai gali būti ypač naudinga infekcijų atveju, kadangi uždegimas gali padėti kovoti su pavojingais patogenais.

Kitas Omega-6 riebalų rūgščių poveikis – padidėjęs polinkis į kraujo krešėjimą ir kraujagyslių susiaurėjimą. Tai ypač naudinga sunkių traumų atveju. Kuo greičiau kraujagyslės susitraukia ir sukimba trombocitai, tuo mažiau kraujo netenka kūnas.

Priešingas Omega-3 poveikis

Visiškai priešingai organizmą veikia Omega-3 riebalų rūgštys, kurios slopina uždegiminius procesus, praplečia kraujagysles ir sumažina kraujo tirštumą, kad jis galėtų geriau slinkti per kraujagysles ir nesusidarytų trombai. Subalansuotas Omega-3/6 riebalų rūgščių santykis organizme yra labai svarbus sveikatai.

Ar šiandieninis Omega-6 perteklius kelia grėsmę mūsų sveikatai?

Omega-6 riebalų rūgštys atlieka svarbias funkcijas mūsų organizme ir gali būti labai naudingos traumų ir infekcijų atveju. Tačiau šiandieninis jų perteklius mūsų mityboje taip pat gali turėti ir neigiamą poveikį mūsų sveikatai.

Dėl vazokonstrikcinio (kraujagyslių susiaurėjimas) Omega-6 poveikio ir padidėjusio kraujo krešėjimo, kraujas gali susikaupti siauresnėse kraujagyslių vietose bei sudaryti krešulius. Rezultate gali įvykti infarktas ar insultas.

Jei šių riebalų rūgščių dalis maiste yra neproporcingai didelė, organizme padidėja uždegiminiai procesai. Tai sąlygoja vadinamųjų lėtinių uždegimų atsiradimą, kurie yra daugelio šiandieninių civilizacijos ligų priežastis. Be infarkto ir insulto rizikos, tai taip atsiranda alergijos, cukrinio diabeto, arteriosklerozės, demencijos ir vėžio rizika.
Daugiau apie lėtinį uždegimą galite sužinoti čia.

Iš kur Omega-6 perteklius mūsų mityboje?

Gyvulinės kilmės maisto produktuose, užaugintuose ūkiuose, yra ypač didelis Omega-6 riebalų rūgščių kiekis. Tai daugiausia galima sieti su koncentruotais pašarais, kuriais šeriami gyvūnai. Paprastai tai yra nebrangūs sojų miltai, kuriuose yra daug sojų aliejaus. Pavyzdžiui, vienam vokiečiui kiekvieną savaitę gyvulininkystėje naudojama apie 700 g sojos miltų. Kadangi sojos aliejuje Omega-6 kiekis viršija 50%, per gyvūnų mėsą ir kitus gyvūninius produktus jos patenka į žmogaus organizmą .

Kitas svarbus šių riebalų rūgščių šaltinis mūsų mityboje, yra nebrangūs augaliniai aliejai, kuriuos maisto pramonė naudoja gamindama įvairiausius perdirbtus maisto produktus, pavyzdžiui, kepinius. Ypač paplitęs sojų aliejus, saulėgrąžų aliejus ir kukurūzų aliejus, kuriuose yra daug šių riebalų rūgščių. Šie augaliniai aliejai taip pat dažnai naudojami maistui gaminti ir kepti namų virtuvėse.

Mėsa ir dešros

Mėsos ir dešrų gaminiuose yra ypač didelė Omega-6 riebalų rūgščių dalis. Lentelėje galima pamatyti, kad paukštienoje ir kituose perdirbtuose mėsos produktuose, tokiuose kaip saliamis, vištienos kepsnys ir dešroje, šios riebalų rūgšties yra žymiai daugiau nei neperdirbtoje jautienoje ar kiaulienoje.

Omega-6 Fettsäuren ungesund_Sind die entzündungsfördernden Omega-6-Fettsäuren schädlich für unsere Gesundheit?

Straipsnyje „Ar tikrai Omega-6 riebalų rūgštys yra kenksmingos mūsų sveikatai?“ sužinosite, kodėl šiandieninėje mityboje dažniausiai vartojame per daug Omega-6 riebalų rūgščių, kuriuose maisto produktuose jų yra ypač didelis kiekis ir koks jų poveikis mūsų sveikatai.

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Omega-6 riebalų rūgštys priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei, o jų struktūra labai panaši į Omega-3 riebalų rūgštis. Organizmas sočiąsias riebalų rūgštis gali gamintis pats, o nesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip Omega-6 ir Omega-3 pasigaminti negali. Todėl jos turi būti gaunamos maistu.

Kadangi jos yra gyvybiškai svarbios mūsų organizmui, jos vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis.

Svarbiausios Omega-6 riebalų rūgštys yra:

  • Linolo rūgštis (LA)
  • Arachidono rūgštis (AA)

Omega-6 linolo rūgštis yra daugelyje maisto produktų ir sudaro visų Omega-6 riebalų rūgščių pagrindą. Pvz., kūnas gali ją naudoti gamindamas arachidono rūgštį ir kitas Omega-6 riebalų rūgštis, tokias kaip gama-linoleno rūgštis (GLA).

Omega-6/3 riebalų rūgščių santykis šiuolaikinėje mityboje

Nuo akmens amžiaus maisto produktai gauti iš gamtos palaikė pusiausvyrą tarp Omega-6 ir Omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau nuo industrializacijos pradžios mūsų mitybos įpročiai labai keitėsi. Omega-3 riebalų rūgštys dažniausiai vartojamos per mažais kiekiais, tuo tarpu daugelyje maisto produktų yra Omega-6 perteklius. Todėl omega-6/3 santykis pasisuko nepalankia linkme.

Idealiu atveju omega-6/3 santykis turėtų būti nuo 1:1 iki maksimalaus 2,5:1. Tačiau šiandien paprastai nustatomas 15:1. Tai reiškia, kad vidutiniškai žmogus suvartoja 15 kartų daugiau Omega-6 nei Omega-3. Paaugliai dažnai vartoja ypač daug maisto produktų, kuriuose yra Omega-6, todėl jų Omega-6/3 santykis yra vidutiniškai net 25:1.

Riebalų rūgščių poveikis organizmui

Omega-6 poveikis

Omega-6 riebalų rūgštys yra ląstelių membranų komponentai ir yra reikalingos augimo ir regeneracijos procesams. Kūnas taip pat gali gaminti audinių hormonus iš arachidono rūgšties – eikozanoidų. Jie skatina uždegimą kaip imuninės sistemos dalį. Tai gali būti ypač naudinga infekcijų atveju, kadangi uždegimas gali padėti kovoti su pavojingais patogenais.

Kitas Omega-6 riebalų rūgščių poveikis – padidėjęs polinkis į kraujo krešėjimą ir kraujagyslių susiaurėjimą. Tai ypač naudinga sunkių traumų atveju. Kuo greičiau kraujagyslės susitraukia ir sukimba trombocitai, tuo mažiau kraujo netenka kūnas.

Priešingas Omega-3 poveikis

Visiškai priešingai organizmą veikia Omega-3 riebalų rūgštys, kurios slopina uždegiminius procesus, praplečia kraujagysles ir sumažina kraujo tirštumą, kad jis galėtų geriau slinkti per kraujagysles ir nesusidarytų trombai. Subalansuotas Omega-3/6 riebalų rūgščių santykis organizme yra labai svarbus sveikatai.

Ar šiandieninis Omega-6 perteklius kelia grėsmę mūsų sveikatai?

Omega-6 riebalų rūgštys atlieka svarbias funkcijas mūsų organizme ir gali būti labai naudingos traumų ir infekcijų atveju. Tačiau šiandieninis jų perteklius mūsų mityboje taip pat gali turėti ir neigiamą poveikį mūsų sveikatai.

Dėl vazokonstrikcinio (kraujagyslių susiaurėjimas) Omega-6 poveikio ir padidėjusio kraujo krešėjimo, kraujas gali susikaupti siauresnėse kraujagyslių vietose bei sudaryti krešulius. Rezultate gali įvykti infarktas ar insultas.

Jei šių riebalų rūgščių dalis maiste yra neproporcingai didelė, organizme padidėja uždegiminiai procesai. Tai sąlygoja vadinamųjų lėtinių uždegimų atsiradimą, kurie yra daugelio šiandieninių civilizacijos ligų priežastis. Be infarkto ir insulto rizikos, tai taip atsiranda alergijos, cukrinio diabeto, arteriosklerozės, demencijos ir vėžio rizika.
Daugiau apie lėtinį uždegimą galite sužinoti čia.

Iš kur Omega-6 perteklius mūsų mityboje?

Gyvulinės kilmės maisto produktuose, užaugintuose ūkiuose, yra ypač didelis Omega-6 riebalų rūgščių kiekis. Tai daugiausia galima sieti su koncentruotais pašarais, kuriais šeriami gyvūnai. Paprastai tai yra nebrangūs sojų miltai, kuriuose yra daug sojų aliejaus. Pavyzdžiui, vienam vokiečiui kiekvieną savaitę gyvulininkystėje naudojama apie 700 g sojos miltų. Kadangi sojos aliejuje Omega-6 kiekis viršija 50%, per gyvūnų mėsą ir kitus gyvūninius produktus jos patenka į žmogaus organizmą .

Kitas svarbus šių riebalų rūgščių šaltinis mūsų mityboje, yra nebrangūs augaliniai aliejai, kuriuos maisto pramonė naudoja gamindama įvairiausius perdirbtus maisto produktus, pavyzdžiui, kepinius. Ypač paplitęs sojų aliejus, saulėgrąžų aliejus ir kukurūzų aliejus, kuriuose yra daug šių riebalų rūgščių. Šie augaliniai aliejai taip pat dažnai naudojami maistui gaminti ir kepti namų virtuvėse.

Gyvūninės kilmės produktai

Mėsa ir dešros

Perdirbtuose mėsos gaminiuose yra ypač didelis Omega-6 riebalų rūgščių kiekis. Lentelėje matosi, kad perdibtuose produktuose šių riebalų rūgščių žymiai daugiau nei neperdirbtuose.

Mėsos gaminys

Linolo rūgštis mg / 100 g

Arachidono rūgštis mg / 100g

Vištienos sriuba

4070

850

Kepta vištiena

2020

226

Saliami

3308

29

Virta dešra

2932

68

Kalakutiena

2091

179

Kiauliena

854

191

Jautiena

237

39

Pieno produktai ir vištos kiaušiniai

Pieno produktuose ir vištos kiaušiniuose taip pat yra didelis Omega-6 kiekis. Čia taip pat galima pastebėti, kad ūkiuose auginamų gyvulių pieno produktuose, tokiuose kaip sviestas ir sūris, yra daugiau šios riebalų rūgšties, nei tuose, kurie išgaunami naudojant daugiau laukuose ganomų galvijų pieną.

Pieno produktai ir vištos kiaušiniai

Pieno produktai ir vištos kiaušiniai

Pieno produktuose ir vištos kiaušiniuose taip pat yra didelis Omega-6 kiekis. Čia taip pat galima pastebėti, kad ūkiuose auginamų gyvulių pieno produktuose, tokiuose kaip sviestas ir sūris, yra daugiau šios riebalų rūgšties, nei tuose, kurie išgaunami naudojant daugiau laukuose ganomų galvijų pieną.

Gyvūniniai produktai

Linolo rūgštis mg / 100 g

Arachidono rūgštis mg / 100g

Karvės pienas

46

3

Emmentaler sūris

508

28

Varškė

800

0

Sviestas

1219

114

Vištos kiaušinis

1333

56

Augalinis aliejus ir riebalai

Margarinas ir aliejai

Trečiojoje lentelėje parodytas proporcingas trijų augalinių aliejų ir riebalų, kurie ypač populiarūs maisto pramonėje ir privačiuose namų ūkiuose, omega-6/3 santykis. Galima pastebėti, kad nors augalinė Omega-3 riebalų rūgštis alfa-linoleno rūgštis ir yra sojos pupelių aliejuje ir margarine, Omega-6 riebalų rūgšties linolo rūgšties dalis aiškiai vyrauja, o saulėgrąžų aliejus susideda beveik vien iš Omega-6 riebalų rūgščių.

Omega-6 šaltinis: augalinis aliejus ir riebalai

Margarinas ir aliejai

Trečiojoje lentelėje parodytas proporcingas trijų augalinių aliejų ir riebalų, kurie ypač populiarūs maisto pramonėje ir privačiuose namų ūkiuose, omega-6/3 santykis. Galima pastebėti, kad nors augalinė Omega-3 riebalų rūgštis alfa-linoleno rūgštis ir yra sojos pupelių aliejuje ir margarine, Omega-6 riebalų rūgšties linolo rūgšties dalis aiškiai vyrauja, o saulėgrąžų aliejus susideda beveik vien iš Omega-6 riebalų rūgščių.

Augaliniai aliejai ir riebalai

Linolo rūgštis mg / 100 g

Alfa-linoleno rūgštis mg / 100g

Sojų aliejus

52850

7700

Saulėgrąžų aliejus

50176

178

Margarinas

17100

2600

Kaip atstatyti sveiką Omega-6/3 santykį?

Omega-6 vartojimo sumažinimas

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten weniger Omega-6-reiche Lebensmittel wie Fleisch, Wurst und Milchprodukteverzehrt werden

Siekiant sukurti pusiausvyrą tarp uždegimą skatinančių Omega-6 riebalų rūgščių ir uždegimą mažinančių Omega-3 riebalų rūgščių, patartina kuo labiau sumažinti pirmosios vartojimą. Greitas maistas, paruošti patiekalai ir perdirbti maisto produktai turėtų būti vartojami labai retai. Tačiau kiekvieną dieną lėkštėje turėtų atsirasti kuo daugiau vaisių ir daržovių, taip pat šviežio ir neperdirbto maisto. Taip pat patartina sumažinti mėsos, dešrų ir pieno produktų vartojimą. Kepinius, tokius kaip bandelės ir sausainiai, taip pat reikėtų vartoti saikingai.

Omega-3 vartojimo padidinimas

Tuo pačiu metu reikėtų padidinti Omega-3 riebalų rūgščių suvartojimą. Viena vertus, tai galima pasiekti vartojant riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, skumbrę ar silkę. Svarbu, kad tai būtų laukinė žuvis, nes joje yra didesnis šių riebalų rūgščių kiekis nei ūkiuose užaugintose žuvyse. Ūkiuose auginamos žuvys dažniausiai taip pat yra maitinamos Omega-6 turtingu maistu, todėl jose ir gausu pastarųjų.

Jei nenorite vartoti gyvūninės kilmės produktų, norint padidinti savo Omega-3 atsargas galite vartoti jas pagamintas iš jūrinės kilmės dumblių, tokių kaip jūrinių mikrodumblių Schizochytrium sp. Sėmenų aliejuje, rapsų aliejuje ir chia aliejuje taip pat yra Omega-3, tačiau tai tai alfalinoleno rūgtys, kurių organizmas nepasisavina, o verčia į jūrinės kilmės riebalų rūgštis EPR ir DHR. Plačiau sužinokite čia.

Moksliniai tyrimai ir daugiau nei 30 000 atskirų riebalų rūgščių analizių rodo, kad norint pasiekti subalansuotą Omega-6/3 santykį organizme, reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 g Omega-3 per dieną . Tai atitinka maždaug 100 g silkės, 250 g lašišos arba 3000 g menkės per dieną. Kadangi daugumai žmonių sunku suvartoti šį santykinai didelį žuvies kiekį kiekvieną dieną, gali būti prasminga vartoti aukštos kokybės žuvų taukus ar dumblių aliejų su garantuotu šių riebalų rūgščių kiekiu, kurie išvalyti nuo kenksmingų medžiagų.

Pavyzdžiui, naudojant NORSAN Omega-3 aliejus, pakanka 1 šaukšto natūralių žuvų taukų arba 1 arbatinio šaukštelio augalinio dumblių aliejaus per dieną, norint patenkinti paros poreikį.

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten 2 g Omega-3 Pro Tag aus Fisch oder Omega-3 Öl eingenommen werden

Išvada

Omega-6 riebalų rūgštys savaime negali būti priskiriamos blogosioms, mūsų kūnui jos reikalingos. Svarbiausia yra teisingas jų kiekis. Labai dažnai jos slepiasi mūsų maiste ir taip iškreipia Omega-6/3 santykį nepalankia linkme, kas gali skatinti uždegiminius procesus mūsų kūne.

Šiais laikais dažniausiai organizme randamas Omega-6/3 santykis nuo 15:1 iki 25:1, kai idealiu atveju, jis turėtų būti nuo 1:1 iki maksimalaus 2,5:1. Norint pasiekti neutralią uždegimo pusiausvyrą organizme, reikėtų sumažinti Omega-6 turinčių maisto produktų, tokių kaip perdirbta mėsa ir pieno produktai, taip pat greito maisto ir paruoštų patiekalų, kiekį. Tuo pačiu metu meniu reikėtų papildyti apie 2 g Omega-3 valgant riebią jūros žuvį arba vartojant natūralius, aukštos kokybės maisto papildus.

 

 

Šaltiniai:

Med. dr. Schmiedel, Volker: Omega-3 – gyvybės aliejus: geresnei sveikatai. 2018, S. 16 ff.

Lentelės:

Maisto produktų vertės – Maxo Rubnerio Institutas (MRI) 2005-2017

Omegametrix® GmbH

Kaip atstatyti sveiką Omega-6/3 santykį?

Omega-6 vartojimo sumažinimas

Siekiant sukurti pusiausvyrą tarp uždegimą skatinančių Omega-6 riebalų rūgščių ir uždegimą mažinančių Omega-3 riebalų rūgščių, patartina kuo labiau sumažinti pirmosios vartojimą. Greitas maistas, paruošti patiekalai ir perdirbti maisto produktai turėtų būti vartojami labai retai. Tačiau kiekvieną dieną lėkštėje turėtų atsirasti kuo daugiau vaisių ir daržovių, taip pat šviežio ir neperdirbto maisto. Taip pat patartina sumažinti mėsos, dešrų ir pieno produktų vartojimą. Kepinius, tokius kaip bandelės ir sausainiai, taip pat reikėtų vartoti saikingai.

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten weniger Omega-6-reiche Lebensmittel wie Fleisch, Wurst und Milchprodukteverzehrt werden

Omega-3 vartojimo padidinimas

Tuo pačiu metu reikėtų padidinti Omega-3 riebalų rūgščių suvartojimą. Viena vertus, tai galima pasiekti vartojant riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, skumbrę ar silkę. Svarbu, kad tai būtų laukinė žuvis, nes joje yra didesnis šių riebalų rūgščių kiekis nei ūkiuose užaugintose žuvyse. Ūkiuose auginamos žuvys dažniausiai taip pat yra maitinamos Omega-6 turtingu maistu, todėl jose ir gausu pastarųjų.

Jei nenorite vartoti gyvūninės kilmės produktų, norint padidinti savo Omega-3 atsargas galite vartoti jas pagamintas iš jūrinės kilmės dumblių, tokių kaip jūrinių mikrodumblių Schizochytrium sp. Sėmenų aliejuje, rapsų aliejuje ir chia aliejuje taip pat yra Omega-3, tačiau tai tai alfalinoleno rūgtys, kurių organizmas nepasisavina, o verčia į jūrinės kilmės riebalų rūgštis EPR ir DHR. Plačiau sužinokite čia.

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten 2 g Omega-3 Pro Tag aus Fisch oder Omega-3 Öl eingenommen werden

Moksliniai tyrimai ir daugiau nei 30 000 atskirų riebalų rūgščių analizių rodo, kad norint pasiekti subalansuotą Omega-6/3 santykį organizme, reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 g Omega-3 per dieną . Tai atitinka maždaug 100 g silkės, 250 g lašišos arba 3000 g menkės per dieną. Kadangi daugumai žmonių sunku suvartoti šį santykinai didelį žuvies kiekį kiekvieną dieną, gali būti prasminga vartoti aukštos kokybės žuvų taukus ar dumblių aliejų su garantuotu šių riebalų rūgščių kiekiu, kurie išvalyti nuo kenksmingų medžiagų.

Pavyzdžiui, naudojant NORSAN Omega-3 aliejus, pakanka 1 šaukšto natūralių žuvų taukų arba 1 arbatinio šaukštelio augalinio dumblių aliejaus per dieną, norint patenkinti paros poreikį.

Išvada

Omega-6 riebalų rūgštys savaime negali būti priskiriamos blogosioms, mūsų kūnui jos reikalingos. Svarbiausia yra teisingas jų kiekis. Labai dažnai jos slepiasi mūsų maiste ir taip iškreipia Omega-6/3 santykį nepalankia linkme, kas gali skatinti uždegiminius procesus mūsų kūne.

Šiais laikais dažniausiai organizme randamas Omega-6/3 santykis nuo 15:1 iki 25:1, kai idealiu atveju, jis turėtų būti nuo 1:1 iki maksimalaus 2,5:1. Norint pasiekti neutralią uždegimo pusiausvyrą organizme, reikėtų sumažinti Omega-6 turinčių maisto produktų, tokių kaip perdirbta mėsa ir pieno produktai, taip pat greito maisto ir paruoštų patiekalų, kiekį. Tuo pačiu metu meniu reikėtų papildyti apie 2 g Omega-3 valgant riebią jūros žuvį arba vartojant natūralius, aukštos kokybės maisto papildus.

 

 

Šaltiniai:

Med. dr. Schmiedel, Volker: Omega-3 – gyvybės aliejus: geresnei sveikatai. 2018, S. 16 ff.

Lentelės:

Maisto produktų vertės – Maxo Rubnerio Institutas (MRI) 2005-2017

Omegametrix® GmbH

NORSAN Omega-3 aliejai

Gausu EPR ir DHR

NORSAN Omega-3 Total Zitrone

Natūralūs žuvų taukai iš smulkios jūrinės žuvies. 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 valgomasis šaukštas).

NORSAN Omega-3 Vegan

100% augalinis dumblių aliejus, išgaunamas iš jūros dumblių. 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis).

NORSAN Omega-3 aliejai

Gausu EPR ir DHR

NORSAN Omega-3 Total Zitrone

Natūralūs žuvų taukai iš smulkios jūrinės žuvies. 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 valgomasis šaukštas).

NORSAN Omega-3 Vegan

100% augalinis dumblių aliejus, išgaunamas iš jūros dumblių. 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis).

keyboard_arrow_up