Straipsnyje „Omega-3 visiems“ med. dr. Volkeris Schmiedelis iškelia klausimą – kokį poveikį Omega-3 riebalų rūgštys daro sveikatai ir ar jų vartojimas gydant tam tikras ligas ir nusiskundimus yra iš tikrųjų naudingas.
Taigi, kas yra Omega-3? Ar tai tikrai stebuklingas vaistas nuo beveik visų ligų ir sutrikimų, ar tai vienas iš daugybės megahitų, kurie sukelia didelę bangą, o po trumpo laiko užmirštami? Taigi panagrinėkime šią riebalų rūgštį…
Kiek mums reikia Omega-3 riebalų rūgščių?
Pradėkime nuo pradžių. Dešimtmečius mitybos medicina žinojo, kad Omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos, DGE (Vokietijos mitybos draugija) rekomenduoja suvartoti 2 g Omega-3 riebalų rūgščių per dieną. Tačiau jei kalbėsime apie jų gavimą su maistu, apskaičiavimas kiek jų suvartojome gali būti gana komplikuotas. Ar žinote, kiek vakar suvalgėte Omega-3? Kokių produktų kokiame kiekyje yra 2 g Omega-3?
Čia pateiksime kelis pavyzdžius…Šis kiekis yra maždaug 80 ml sėmenų aliejaus, 100 g silkės, 300 g skumbrės filė arba 1 kg žuvies pirštelių. Ne visada lengva suvartoti tokį kiekį šių produktų per dieną…
Vidutinis suvartojimas Lietuvoje yra gerokai mažesnis nei 0,5 g. Be to, 2 g rekomendacija taikoma tik jūrinės kilmės Omega-3 riebalų rūgštims, Augalinėms Omega-3 riebalų rūgštims alfa-linoleno rūgščiai taikomos kitos rekomendacijos. Šiandien iš daugybės tyrimų žinome, kad tik jūrinės kilmės EPR/DHR yra atsakingos už teigiamą Omega-3 riebalų rūgščių poveikį, bet ne augalinės kilmės ALA (pvz., esanti sėmenų aliejuje). Deja, mitybos speciilistai ir organizacijos dar nemodernizavo savo dešimtmečius galiojančių rekomendacijų.
Oficialiai rekomenduojama 2 g dozę (bet EPR/DHR, o ne ALA!) taikoma vidutinio svorio suaugusiesiems. Šis kiekis yra 15 (!) paprasčiau gauti vartojant skystą Omega-3 riebalų rūgščių formą. Pakanka 1 valgomojo šaukšto arba arbatinio šaukštelio šiam kiekiui gauti. Beje, aukštos kokybės žuvų taukai beveik neturi žuvies kvapo. Kiekvienas virėjas tai žino: ką tik sugauta ar atitirpinta žuvis tikrai nekvepia nemaloniai. Tai reiškia: jei žuvų taukų kvapas blogas, tai ir kokybė bloga! Kiekvienam savo pacientui patariu – įsigijus Omega-3 kapsulių forma, vieną kapsulę prakąsti. Jei viduje esančio aliejaus skonis ir kvapas nemalonūs, kapsulės skirtos šiukšliadėžei, o ne kūnui.
Kiek Omega-3 reikia vaikams?
Omega-3 dozuojama pagal vaiko svorį atsižvelgiant į ant produkto pakuotės nurodytas rekomendacijas. Todėl kiekvienu atveju reikėtų skaičiuoti individualiai.
Ką dabar daryti vegetarams/veganams?
Vien sėmenų aliejaus nepakanka, nes tyrimai rodo katastrofiškai žemą EPR/DHR kiekį organzme net ir vartojant daug sėmenų aliejaus. Jie negali naudoti žuvų taukų dėl etinių ar kitų priežasčių. Taigi ar jie pasmerkti sirgti ligomis, kurių galima išvengti? Laimei, jau keletą metų yra alternatyva – jūros dumblių aliejus, kurio sudėtyje yra EPR/DHR. Šiame aliejuje Omega-3 riebalų rūgščių net dvigubai didesnės koncentracijos, todėl jo reikia suvartoti tik pusę kiekio, lyginant su žuvų taukais.
Dauguma jau yra girdėję – jei suvartosite mažiau nei ¼ rekomenduojamo magnio kiekio, greitai atsiras mėšlungis ar net nereguliarus širdies plakimas. Negaunant vitamino C, po kelių savaičių Jus vargins skorbutas. Visiškai negaunat vitamino B12, žalai atsirasti prireikia metų, tačiau tada gali atsirasti negrįžtami nervų pažeidimai. todėl kyla klausimas – ar verta daugelį metų ignoruoti rekomenduojamą Omega-3 kiekį? Visai ne. Dauguma gyventojų jau turi bent vieną ligą, kurią sukėlė ar bent pasunkino Omega-3 trūkumas!
Kai skiriu Omega-3 ligų profilaktikai ar gydymui, manęs ne kartą klausia, kada ir kiek laiko vartoti Omega-3. Aš visada atsakau: „Pradėkite vartoti Omega-3 nuo tada, kai dar esate mamos įsčiose ir taip kol valgote. Nustojus valgyti, Jums taip pat nereikės ir Omega-3.” Tai nėra sarkazmas. Turime vartoti visas būtinas maistines medžiagas – nuo vitamino A iki cinko – visą gyvenimą nuo gimimo (geriau nuo apvaisinimo, t. y. nėščioji jau turėtų vartoti pakankamai Omega-3) iki mirties.
Aš pasakysiu dar daugiau. Omega-3 turėtume vartoti dar prieš gimimą. Žinoma, būsima mama turi tai daryti. Net oficialiose ginekologinėse rekomendacijose griežtai rekomenduojama Omega-3. Aš visada klausiu savo nėščių pacienčių, ar jų ginekologas jiems tai rekomendavo. Folio rūgštis, jodas ir geležis (dažniausiai) yra rekomendacijų sąraše, Vitaminas D daug rečiau ir Omega-3 beveik visai nėra, o jei taip, tada visiškai neadekvati yra vienos žuvies porcijos per savaitę ar 1-2 kapsulių rekomenduojama dozė per dieną.
Kodėl nėščios moterys (ir, žinoma, krūtimi maitinančios moterys) turėtų būti aprūpintos Omega-3? Tiesiog noriu pateikti svarbiausius ir moksliškai patvirtintus argumentus: nėščios moterys mažiau kenčia nuo nėštumo komplikacijų, tokių kaip pavojinga eklampsija ir pogimdyvinė depresija; vaikai rečiau serga psichinės raidos sutrikimais, rečiau serga astma, neurodermitu ir šienlige. Na, tai bent jau kažkas.
Veikimo principas – kaip tai daro omega-3?
Mes žinome tris svarbias Omega-3 riebalų rūgštis: alfa-linoleno rūgštį (ALA), eikozapentaeno rūgštį (EPR) ir dosokaheksaeno rūgštį (DHR). Nesijaudinkite – Jūs neturite to prisiminti. Jūs tik turėtumėte žinoti, kad ALA yra augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, sėmenų, kanapių, rapsų sėklose ar chia aliejuje, o EPR ir DHR – tik jūrinės kilmės produktuose, tokiuose kaip žuvys, vėžiagyviai ar dumbliai. ALA yra pirmtakas, iš tikrųjų veiksmingos riebalų rūgštys yra EPR (nuo uždegimo) ir DHR (labiau skirtos protiniam vystymuisi). Mūsų organizmas gali paversti pirmtaką ALA į jūrinės kilmės riebalų rūgštis EPR ir DHR, tačiau konversijos rodiklis yra 0,5–10%. Sėmenų aliejaus suvartojamo kiekio nepakanka norint gauti 2 g EPR/DHR per dieną.
Priešuždegiminis Omega-3 poveikis paaiškina šios riebalų rūgšties naudą sergantiems įvariomis autoimuninėmis ligomis ir lėtiniais uždegimais. EPR riebalų rūgštį galima būtų pavadinti „natūraliu kortizonu“ maiste – tik žinoma, be jokių šalutinių poveikių. DHR yra beveik kaip „natūralusis ritalinas“ – jis ramina nervų sistemą ir tuo pačiu padaro mus labiau susikaupusius ir psichiškai stabilesnius, be jokių šalutinių ir dar kokių nežinomų ilgalaikių padarinių.
Štai keletas susirgimų, kuriems esant, ypač rekomenduojama vartoti Omega-3:
- Astma
- Reumatas
- Odos ligos, tokios kaip neurodermitas/spuogai/psoriazė
- Hašimoto
- Uždegiminė žarnyno liga, tokia kaip kolitas/Krono liga
- Visos kitos autoimuninės ligos.
Poveikis iš teis labai įvairus – vartodami Omega-3 galite išvengti autoimuninių ligų, pavz.: I tipo cukrinio diabeto. Tačiau kai juo susergama, jo išgydyti nebegalima. Omega-3 negali panaikinti Hašimoto padarytos žalos skydliaukei, bet galiu sumažinti uždegiminius procesus. Esamas sąnarių pažeidimas dėl reumato taip pat yra negrįžtamas, tačiau yra pacientų, kurie atsikratė uždegimo su vartodami Omega-3, be vaistų.
Omega-3 gali teigiamai paveikti visas nervų ir psichikos ligas, tikias kaip:
-
- Demencija
- Depresija
- Išsėtinė sklerozė
- Parkinsono liga
- ADS/ADHS
Taip yra todėl, kad Omega-3 ypač daug susikaupę nervinėse lastelėse ir smegenyse. Moksliniai tyrimai parodė, kad galėtume užkirsti kelią 2/3 – 3/4 visų silpnaprotystės ligų vartodami pakankamą kiekį Omega-3 riebalų rūgščių, tačiau įsisenėjusi demencija nepagerėja. Geriausiu atveju gali sulėtėti progresavimas. Depresija paprastai žymiai pagerėja per kelias savaites. Omega-3 netgi sustiprina įprastų antidepresantų poveikį.
Apsauga ir nuo vėžio, ir nuo arteriosklerozės
O kaip dėl šių didžiauių žudikų civilizuotose visuomenėse:
- Širdies infarkto/insulto
- Vėžio?
Vien šių dviejų ligų aukomis tampa ¾ visų žmonių! Čia taip pat yra daugybė tyrimų. Vartojant pakankamai Omega-3 riebalų rūgųčių, 1/3–2/3 mažiau vėžio atvejų nustatyta tarp plačiai paplitusių vėžio rūšių, tokių kaip krūties vėžys. Širdies priepuolių rizika sumažėja per pusę. Omega-3 trūkumas pasirodė esąs stipresnis rizikos veiksnys nei didelis cholesterolio kiekis ar rūkymas!
Tačiau pastaruoju metu ne kartą teko girdėti, kad Omega-3 visiškai nenaudojamas, ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Pasakysiu tik tiek: per menkas vartojimas taip pat duoda blogų rezultatų. Atidžiai išnagrinėję tyrimus, galite pastebėti, kad tyrimai kur vartojamas nedidelis 1 g EPR/DHR kiekis neduoda jokio gero efekto. Tačiau vartodami reikiamas dozes galime pasiekti puikių rezultatų.
Taigi nėra jokios priežasties nevartoti Omega-3 (turėtumėte paklausti savo gydytojo tik tuo atveju, jei vartojate stiprių antikoaguliantų).
Sėkmės ir sveikatos!,
Jūsų dr. Volker Schmiedel
NORSAN Omega-3 aliejai
Turtingi EPR und DHR
Omega-3 Total
Natūralus smulkios laukinės žuvies aliejus su 2.000 mg Omega-3 dienos doze (1 valgomasis šaukštas).
Omega-3 Vegan
100% augalinės kilmės jūros dumblių aliejus su 2.000 mg Omega-3 dienos doze (1 arbatinis šaukštelis).