NEMOKAMAS pristatymas į paštomatus nuo 49 €
NUOLAIDA nuo 3 produktų

Veganiška mityba – svarbiausios maistinės medžiagos

Veganiška mityba – žvilgsnis į svarbiausias maistines medžiagas

Kaip ir bet kokioje mitybos sistemoje, taip ir veganiškoje dietoje yra maistinių medžiagų, kurių faktinis suvartojimas yra mažesnis nei rekomenduojamas.

Tai gali atsitikti dėl prasto maistinių medžiagų pasisavinimo arba mažo tam tikrų maistinių medžiagų suvartojimo. Tokios medžiagos  vadinamos „kritinėmis maistinėmis medžiagomis“.

Įprastoje mityboje tokios medžiagos kaip skaidulos, vitaminai C ir E bei  folio rūgštis yra vienos iš svarbiausių maistinių medžiagų. Daliai gyventojų taip pat labai aktualus vitamino B12 ir geležies vartojimas. Veganiškos mitybos atveju ypatingo dėmesio nusipelno mineralai, tokie kaip geležis, cinkas bei vitaminai – vitaminas B12 ir riboflavinas (vitaminas B2) bei pakankamas Omega-3 riebalų rūgščių kiekis. Bet kuri mitybos sistema gali iššaukti jodo, vitamino D bei kalcio trūkumą Potencialiai svarbių maistinių medžiagų apžvalga Viena iš dažniausiai minimų kritinių maistinių medžiagų veganų mityboje yra vitaminas B12. Taip yra todėl, kad pakankamai taip reikalingo vitamino B12 yra tik gyvūninės kilmės maiste. Kitos medžiagos, tokios kaip vitaminas D, baltymai, kalcis, jūrinės kilmės Omega-3 riebalų rūgštys, vitaminas B2, jodas, cinkas, selenas ir geležis taip pat gali būti kritinės veganinėje dietoje. Proteinai/baltymai Mitybos piramidėje baltymai užima labai svarbią vietą. Iš esmes, augalinė mitybą gali užtikrinti pakankamą baltymų kiekį. Pavyzdžiui, baltymų yra rėžiukuose (84% baltymų) ir pupelėse (58%). Kalcis Kalcis taip pat yra maistinė medžiaga, kurią galima gauti iš augalinės mitybos Jei valgote daug žalių daržovių, tokių kaip brokoliai, lapiniai kopūstai ir rukola, taip pat ankštinių daržovių, galite lengvai pasiekti rekomenduojamą 1000 miligramų per dieną dozę. Sojos produktai (pvz., Tofu) taip pat yra geras kalcio šaltinis. Taip pat galite rinktis mineralinį vandenį, kuriame gausu kalcio (150 miligramų kalcio litre). Būnant veganu neįmanoma patenkinti geležies paros poreikio – 10–15 miligramų. Augaliniai geležies šaltiniai daugiausia yra ankštiniai augalai, pilni grūdai, riešutai, sėklos ir kai kurios daržovės, pavyzdžiui, burokėliai. Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims geležies poreikis yra ypač padidėjęs, todėl joms labai svarbu tinkamai apsirūpinti geležimi bei  prireikus vartoti geležies papildus. Kaip ir dėl kitų svarbių maistinių medžiagų, rekomenduojame pasikalbėti su gydytoju ir, jei reikia, atlikti kraujo tyrimą. Norint pagerinti augalinės geležies pasisavinimą, reikėtų valgyti ir maistą, kuriame yra vitamino C. Jo dėka geležies pasisavinimą galite padidinti dešimteriopai. Jūsų organizmui reikia Omega-3 riebalų rūgščių, kurios dažnai vadinamos „sveikaisiais riebalais“. Be to, Omega-3 mažina kraujospūdį, plečia kraujagysles ir stiprina imuninę sistemą. Svarbiausios yra šios Omega-3 riebalų rūgštys: Eikozapentaeno rūgštis (EPR) Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) Alfa-linoleno rūgštis (ALA) Organizmas alfa-linoleno rūgšties nepasisavina, tačiau gali paversti ALA į svarbias Omega-3 riebalų rūgštis EPR ir DHR, tačiau konversijos į EPR ir DHR rodiklis labai mažas, tik 0,5-10% ir skiriasi priklausomai nuo žmogaus (priklauso nuo tokių veiksnių, kaip amžius, lytis, svoris ir medžiagų apykaita). Todėl augalinės kimės Omega-3 riebalų rūgštys iš linų sėmenų ir kitų aliejų puikiai papildo jūrines kilmės Omega-3 riebalų rūgštis iš žuvų ir dumblių, bet, deja, jų nepakeičia! Rekomenduojame aukštos kokybės dumblių aliejų arba kapsulės, kad būtų patenkintas 2000 mg Omega-3 riebalų rūgščių (EPR ir DHR) dienos poreikis. Vitaminas D Vitaminas D laikomas svarbia maistine medžiaga tiek veganų mityboje, tiek visose kitose mitybos formose. DGE (Vokietijos mitybos instituto) duomenimis, maisto papildai, kurių sudėtyje yra nuo 1500 iki 2000 TV (37-50 mikrogramų), yra rekomenduojami ir nekenksmingi Jūsų kasdieniam vitamino D poreikiui patenkinti. Esant vitamino D trūkumui, gali būti naudinga jo vartoti daugiau . Jeigu vitamino D kiekis pakankamas ir toliau vartojate dideles jo dozes, tai gali sukelti šalutinį poveikį, pvz., inkstų akmenis ir kalcifikaciją. Todėl prieš vartojant papildus verta pasitikrinti vitamino D kiekį. Veganiškame NORSAN Omega-3 aliejuje “Omega-3 Vegan” yra 800 TV vitamino D (veganiško) paros dozėje. Šis Vitaminas D yra gaunamas iš kerpių. Vitaminas D padeda Omega-3 rūgštims reguliuojant lėtinius uždegimus bei imuninę sistemą. Didelio B12 trūkumo galima tikėtis laikantis veganiškos dietos nevartojant vitamino B12 papildų. Sintetinis vitaminas B12 randamas juo praturtintuose maisto produktuose, tokiuose kaip veganiški  kukurūzų dribsniai, miusli, batonėliai ir vaisių sultys. Profesinės asociacijos, tokios kaip Vokietijos mitybos draugija (DGE) bei PETA (Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais), paprastai pataria veganams vartoti vitamino B12 papildus. Kasdien yra rekomenduojama suvartoti keturis mikrogramus vitamino B12. Mūsų organizmas tinkamai pasisavina tik nedidelę dalį vitamino B12 preparato kiekį, todėl daugelio preparatų paros dozėje yra net 1000 mikrogramų. Pavojingas maksimalus vitamino B12 kiekis nėra nenustatytas. Tyrimų duomenimis, suvartojus iki 1500 mikrogramų, nepastebėta jokio neigiamo poveikio organizmui. Cinkas dalyvauja daugiau nei 200 medžiagų apykaitos procesų organizme, susijusių su angliavandenių, riebalų ir baltymų gamyba bei yra svarbus mūsų imuninės sistemos pagalbininkas. Kad išvengtumėte cinko trūkumo, laikydamiesi veganiškos dietos, turėtumėte rinktis augalinės kilmės cinko šaltinius, pavyzdžiui, nesmulkintus grūdus, ankštinius augalus, sojos produktus, riešutus ir sėklas. Mielių dribsniuose taip pat gausu cinko ir jie dažnai naudojami kaip sūrio alternatyva veganiškoje mityboje. Aprūpinti savo organizmą pakankamu kiekiu 1,0–1,4 mg riboflavino (vitamino B2) per dieną galima su daugeliu augalinės kilmės maisto produktų. Vitamino B2 daugiausia yra sėklose ir riešutuose, pavyzdžiui, linų sėmenyse ir migdoluose, taip pat ankštiniuose augaluose, pilnuose grūduose ir daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose ir lapiniuose kopūstuose. Jodas taip pat yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų ne tik veganams. Siekiant išvengti jodo trūkumo, pradėta naudoti joduota valgomoji druska. Taigi, jei kasdienį maistą pagardinsite joduota valgomąja druska, tai jau padidins jūsų jodo atsargas. Arba galite naudoti jūros druską, sumaišytą su jūros dumbliais. Tačiau druskos reikia vartoti saikingai, pvz., norint sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką. Taigi į savo racioną įtraukite ir kitus jodo šaltinius. Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys paprastai turėtų paskonsultuoti su savo gydytoju dėl jodo papildų,  nes jų poreikis tuo metu yra padidėjęs. Pakankamai mineralinio seleno galite gauti derindami įvairius augalinius maisto produktus. Norėdami tai padaryti, valgykite pakaitomis grybus, šparagus, daržoves, tokias kaip brokoliai ir baltagūžiai kopūstai, taip pat svogūnines daržoves ar brazilinius riešutus. Ankštinėse daržovėse, kurios yra svarbi veganiškos mitybos dalis, taip pat yra seleno. Bet kuriuo atveju, ankštiniai augalai dėl baltymų kiekio turėtų būti jūsų lėkštėje kiekvieną dieną, jei laikotės veganiškos dietos. Veganai neprivalo atsisakyti Omega-3 riebalų rūgščių Vienas garsus dainininkas po daugiau nei 6 metų veganiškos mitybos vėl pradėjo valgyti žuvį. Jis jautėsi fiziškai ir psichiškai blogai, o jo smegenys neveikė tinkamai. Manome, kad bet kokia mityba turi potencialiai kritinių maistinių medžiagų ir kad veganai ar vegetarai nebūtinai  geriau ar blogiau maitinasi, tačiau, kaip ir visi kiti, jie turėtų užtikrinti, kad gautų pakankamai maistinių medžiagų. Vien todėl, kad esate veganas, nereiškia, kad turite atsisakyti svarbių jūrinių Omega-3 riebalų rūgščių (EPR ir DHR). Mūsų NORSAN “Omega-3 Vegan” aliejus arba kapsulės yra 100% augalinis produktas, kuriame yra 2000 mg Omega-3 rūgščių (EPR ir DHR) per dieną. Iš esmės norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad tai tik rekomendacijos ir kad visada turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju, jei turite konkrečių klausimų. Kraujo tyrimas gali suteikti tikslios informacijos apie Jūsų mitybos poreikius. Linkime geros sveikatos ir viso ko geriausio!

Mūsų augalinės kilmės Omega-3 produktai

Omega-3 Vegan

100 ml

  • Jūros dumblių augalinis aliejus: turtingas EPR ir DHR
  • 2000 mg Omega-3 per parą (1 arbatinis šaukštelis)
  • Neteršianti ir ekologiška kultūra
  • Nėra teršalų, PCB ir sunkiųjų metalų
  • Natūralus alyvuogių aliejus kaip antioksidantas
  • 800 TV vitamino D3 (veganiškas)
  • Citrinų skonio

29,00 €

Omega-3 Vegan kapsulės

80 kapsulių

  • Su jūros dumblių augaliniu aliejumi
  • Paros dozė – 1 500 mg Omega-3 (EPR ir DHR)
  • Nesukelia refliukso
  • Neteršianti ir ekologiška kultūra
  • Rozmarino ekstraktas kaip antioksidantas
  • Idealiai tinka keliaujantiems

29,00 €

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., „Vegane Ernährung – DGE rät zu Nährstoffpräparaten und qualifizierter Beratung“. https://www.dge.de/presse/pm/vegane-ernaehrung-dge-raet-zu-naehrstoffpraeparaten-und-qualifizierter-beratung/ (14.09.2020). [2] L. Baroni u. a., „Vegan Nutrition for Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers“, Nutrients, Bd. 11, Nr. 1, Dez. 2018, doi: 10.3390/nu11010005. [3] Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., „Neuer Referenzwert für die Vitamin-B12-Zufuhr“. https://www.dge.de/presse/pm/neuer-referenzwert-fuer-die-vitamin-b12-zufuhr/ (zugegriffen 14.09.2020). [4] PETA Deutschland e.V., „Vitamin B12: Die wichtigsten Infos bei veganer Ernährung“. https://www.peta.de/b12 (zugegriffen 14.09.2020). [5] D. B. Niemann, „Risiken einer Supplementation von Vitaminen und Mineralstoffen“, Oktober, S. 27, 2012. [6] Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., „Ausgewählte Fragen und Antworten zu veganer Ernährung“. https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/faqs/vegane-ernaehrung/ (zugegriffen 14.09.2020). [7] „Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V., ‚Vegane Ernährung – Position der Deutschen Gesellschaft für Ernährung‘“. Zugegriffen: Apr. 14, 2020. [Online]. Verfügbar unter: https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2016/04_16/EU04_2016_M220-M230_korr.pdf. [8] J. M. Knies, „Algen und Algenprodukte als neuartige Lebensmittel“, Feb. 15, 2017. https://www.ernaehrungs-umschau.de/print-artikel/15-02-2017-algen-und-algenprodukte-als-neuartige-lebensmittel/ (zugegriffen 14.09.2020). [9] Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., „Ausgewählte Fragen und Antworten zu Chlorid“. https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/faqs/chlorid/#c4084 (zugegriffen 14.09.2020). [10] „Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V., ‚Vegane Ernährung – Position der Deutschen Gesellschaft für Ernährung‘“. Zugegriffen: Apr. 14, 2020. [Online]. Verfügbar unter: https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2016/04_16/EU04_2016_M220-M230_korr.pdf. [11]  V. Melina, W. Craig, und S. Levin, „Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets“, J. Acad. Nutr. Diet., Bd. 116, Nr. 12, S. 1970–1980, 2016, doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025. [12] National Institute of Health, „Office of Dietary Supplements – Omega-3 Fatty Acids“. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/ (zugegriffen 14.09.2020). [13] Der kleine Souci, Fachmann, Kraut. Lebensmitteltabelle für die Praxis. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart, 2004. [14] „Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V., ‚Vegane Ernährung – Position der Deutschen Gesellschaft für Ernährung‘“. Zugegriffen: 14.09.2020, https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2016/04_16/EU04_2016_M220-M230_korr.pdf. [15] Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., „Calcium“. https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/calcium/ (zugegriffen 14.09. 2020).[/vc_column_text]
Item added to cart.
0 items - 0,00