NEMOKAMAS pristatymas į paštomatus nuo 49 €
NUOLAIDA nuo 3 produktų

Omega-3 rūgštys esančios žuvyse ir jų teigiamas poveikis smegenims bei vaikų mokymosi rezultatams

Interviu su Medicinos mokslų daktaru Volkeriu Schmiedeliu Straipsnyje “Jaunasis Einšteinas – daugiau Omega-3 riebalų rūgščių geresniems Tarptautiniams studentų vertinimo testo rezultatams?” medicinos mokslų daktaras Volkeris Schmiedelis apibendrina tyrimo rezultatus, kuriame buvo tirtas ryšys tarp žuvies vartojimo tam tikroje šalyje ir Tarptautinio studentų vertinimo testo rezultatų (Programa for International Student Assessment).
Šio tyrimo tikslas – gauti palyginamuosius duomenis apie 15 metų ir vyresnių mokinių įgūdžius, siekiant pagerinti mokymo kokybę ir vaikų ugdymo sistemų organizavimą.

– Ar žuvies vartojimas turi įtakos vaikų rezultatams mokykloje? – būtent tokį klausimą kelia mokslų daktaras Volker Schmiedel savo tyrime. Šiame interviu jis pasakoja apie Omega-3 riebalų rūgščių tyrimų rezultatus ir svarbą vaikams.

Dr. Schmiedeli, apie ką Jūsų tyrimas?

„Omega-3 riebalų rūgštys, ypač jūrinės EPR (eikozapentaeno rūgšties) ir DHR (dokozaheksaeno rūgšties) formos yra būtinos smegenų vystymuisi. Žuvis yra pagrindinis šios vertingos maistinės medžiagos šaltinis. Tyrime iškėliau klausimą, ar šalies gyventojų žuvies suvartojimas yra susijęs su Tarptautiniais studentų vertinimo testo rezultatai, neatsižvelgiant į pragyvenimo lygį ir tai, ar vaikas buvo maitinamas krūtimi, ar ne. Šis tyrimas pastaraisiais metais sukėlė ažiotažą Vokietijoje, nes Vokietijos rezultatai buvo ties viduriu ir grėsė ryšio praradimas su geriausiomis pramoninėmis šalimis.“

Kaip atradote ryšį tarp žuvies vartojimo ir mokyklos rezultatų?

„Vaikų pasiekimai mokykloje yra daugelio aplinkybių rezultatas. Tai apima mokytojų pedagoginius įgūdžius, mokinių ir jų tėvų socialinę ir ekonominę padėtį, klasių dydį ir investicijas, įplaukiančias į švietimo sistemą. Jau egzistuojantys veiksniai, tokie kaip žindymas ar bendra sveikata, taip pat gali būti svarbūs.

Nenuostabu, kad neseniai atliktas tyrimas parodė, kad Omega-6/3 santykis motinos piene paaiškina vaikų pasiekimų skirtumus. Riebalų sudėtis motinos piene yra priklausoma nuo motinos mitybos. Akivaizdi prielaida, kad nuo gyventojų žuvies vartojimo priklauso geras Omega-6/3 santykis motinos piene, taigi ir žindomo kūdikio pažinimo, vystymosi raida. Tam, kad tai pagrįsti, mūsų tyrime buvo tiriama, ar nacionalinis žuvies suvartojimas buvo susijęs su vaikų pasiekimų vertinimo balais. Šiuo tikslu išnagrinėjome žuvies suvartojimą visoje šalyje, ekonomikos raidos ir žindymo dažnumo parametrus bei jų ryšį su Tarptautiniais studentų vertinimo rezultatais.“

Kodėl jūrinės kilmės Omega-3 riebalų rūgštys EPR ir DHR iš žuvies ar dumblių yra tokios svarbios kūdikio vystymuisi?

„Trys populiariausios Omega-3, apie kurias žmonės girdi, yra EPR (eikozapentaeno rūgštis), DHR (dokozaheksaeno rūgštis) ir ALA (alfa-linoleno rūgštis). Pastaroji yra augalinė riebalų rūgštis. Remiantis iki šiol atliktais tyrimais, jai nepriskiriama tiek teigiamų savybių ir funkcijų organizme, kiek EPR ir DHR. Kūnas gali paversti ALA į EPR ir DHR. Tačiau konversijų rodiklis yra palyginti mažas (5–10 %) ir skiriasi kiekvienam asmeniui.

EPR ir DHR yra jūrinės riebalų rūgštys, tai reiškia, kad jų gausu žuvyse ar mikrodumbliuose. Pastaruoju metu didėja susidomėjimas jūrinėmis Omega-3 riebalų rūgštimis DHR ir EPR, nes žinoma, kad jos yra svarbios smegenų vystymuisi. Pakankamas jūrinių Omega-3 riebalų rūgščių kiekis yra būtinas fiziniam ir protiniam palikuonių vystymuisi, ypač tai svarbu nėštumo ir žindymo metu. Šios dvi Omega-3 riebalų rūgštys yra ypač svarbios sveikam kūdikių, naujagimių ir embrionų smegenų ir akių vystymuisi.

Tyrimai taip pat rodo, kad Omega-3 riebalų rūgštys, be kita ko, gali turėti teigiamos įtakos vaikų gebėjimui susikaupti ir atsiminti. Pavyzdžiui, 14 mėnesių amžiaus „Omega-3 motinų“ kūdikiai gali geriau kalbėti ir suprasti. Daugelio uždegiminių ligų, tokių kaip spuogai, astma, diabetas, migrena ir išsėtinė sklerozė, taip pat galima išvengti vartojant pakankamai Omega-3 riebalų rūgščių. Be to, pakankamas šių riebalų rūgščių suvartojimas gali palengvinti ADHD (dėmesio stokos ir hiperaktyvumo sutrikimo) simptomus vaikams.

Tačiau norint gauti pakankamai atitinkamų Omega-3 riebalų rūgščių (EPR ir DHR) vien su maistu, kasdien reikėtų suvalgyti didžiulius kiekius žuvies. Tai nerekomenduojama dėl jų užteršimo. Ir būkime atviri, kuris vaikas mėgsta valgyti žuvį ir dar kiekvieną dieną? Todėl savo pacientams ir patiems mažiausiems pacientams rekomenduoju savo Omega-3 poreikius tenkinti aukštos kokybės laukinių žuvų taukais arba augalinės kilmės dumblių aliejumi, nes juos galima lengvai integruoti į kasdienį gyvenimą.“

Grįžtant prie Jūsų tyrimo, kokie buvo rezultatai? Ar žuvies vartojimas turi įtakos vaikų rezultatams?

„Turėjome žuvies suvartojimo duomenis iš 64 šalių, kuriose buvo vertinami studentų pasiekimų rezultatai ir šalies dydis. Žindymo rodikliai buvo prieinami 53 iš šių šalių. Nustatyta, kad žuvies suvartojimas namuose buvo svarbus veiksnys, darantis įtaką pasiekimų rezultatams. Šalyse, kuriose vartojama mažai žuvies, šie rezultatai buvo prasti, o šalyse, kuriose žuvies suvartojama daug, šie rezultatai buvo geresni. Taigi, gauti rezultatai patvirtina jau turėtas žinias apie Omega-3 riebalų rūgščių svarbą, ypač vaikų smegenų vystymuisi.”

Kokia to išvada – ką patariate tėvams ir jų vaikams?

„Žuvies vartojimas pasirodė esąs nepriklausomas ir svarbus veiksnys, darantis įtaką mokinių rezultatams mokykloje ir šalies pragyvenimo lygiui. Todėl visiems tėvams galiu tik rekomenduoti aprūpinti save ir savo vaiką pakankamu Omega-3 riebalų rūgščių kiekiu ir taip suteikti savo atžaloms geriausią įmanomą gyvenimo pradžią. Apibendrinant galima pasakyti, kad yra daugybė priežasčių, kodėl vaikui reikėtų kasdien duoti šaukštą žuvų taukų arba juos slapta įmaišyti į maistą.“

Mokslų daktaras Volker Schmiedel dirba Paramed klinikoje Šveicarijoje.
Daugiau straipsnių galite rasti Dr. Volkeris Schmiedelis, MD

NORSAN Omega-3 aliejai

Turtingi EPR ir DHR

Omega-3 FISK

Optimalus laukinių žuvų taukų ir menkių aliejaus derinys su 1120 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis).

Omega-3 Vegan

100% augalinės kilmės dumblių aliejus su 2.000 mg Omega-3 dienos dozėje (1 arbatinis šaukštelis)

Item added to cart.
0 items - 0,00