Reguliarus sportas ar tiesiog sisteminga kita fizinė veikla yra naudinga sveikatai. Tačiau jei mityba nebus tinkama, tai neduos norimų rezultatų, o kartais netgi gali ir pakenkti.
Tai galioja ne tik profesionaliems sportininkams, bet ir žmonėms, kuriems sportas yra tik kaip pomėgis ar tiems, kurie mėgsta užsiimti kita fizine veikla. Reguliariai mankštinantis ar užsiimant kita intensyvesne fizine veikla , mūsų organizmui reikia tinkamų ir reikiamo kiekio maistinių medžiagų.
Apie visa tai skaitykite žemiau…
Pagrindiniai mitybos principai
Nepriklausomai nuo to, ar lankotės sporto salėje, palaikote fizinę formą namuose, bėgiojate miške ar dirbate sode, subalansuota mityba yra būtina. Organizmui reikia įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip angliavandeniai, baltymai, riebalai, mineralai ir vitaminai, derinio.
Žinoma, yra keletas pagrindinių mitybos taisyklių, kurių turėtumėte laikytis ne tik sportuojant, bet ir kasdieniame gyvenime:
- Gerkite daug vandens
- Reguliariai valgykite
- Venkite cukraus ir druskos
- Valgykite daug vaisių ir daržovių
- Vartokite geruosius riebalus
- Atkreipkite dėmesį į produktų kokybę
Kodėl riebalai yra svarbūs sportuojant ar esant fiziškai aktyviam
Dešimtmečius vyravo klaidinga nuomonė apie riebalus. Buvo manyta, kad jie yra nereikalingi ir netgi kenksmingi mūsų organizmui bei buvo rekomenduojama jų vartojimą stipriai riboti. Tačiau atlikus daugybę mokslinių tyrimų, požiūris į riebalus labai pasikeitė.
Riebalai yra nepaprastai svarbūs mūsų organizmui. Tačiau ne visi riebalai yra vienodi. Yra sotieji riebalai, kurie iš tiesų kenkia, ir polinesotieji – kurie yra būtini mūsų organizmui. Omega-3 riebalų rūgštys yra vieni iš „gerųjų“ riebalų, kurie atsakingi už tinkamą organizmo funkcionavimą.
Šios riebalų rūgštys gali užkirsti kelią raumenų skausmui ir jėgų praradimui, teigiamai paveikti raumenų baltymų sintezę ir sulėtinti raumenų nykimą vyresniame amžiuje. „Gerieji“ riebalai ne tik padeda kurti smegenų ląsteles, bet ir yra labai svarbūs nervinių impulsų perdavimui bei būtini vitaminų A, D, E ir K pasisavinimui.
Tiek profesionaliems sportininkams, tiek ir tiesiog sportuojantiems, ypač svarbi Omega-3 savybė padedanti greičiau atsistatyti po intensyvaus fizinio krūvio.
Svarbus tinkamas Omega-6/3 riebalų rūgščių balansas
Ūmus uždegimas yra naudingas mūsų organizmui kaip gijimo proceso dalis. Lėtinis uždegimas – priešingai. Jis tarsi „pasislepia“, nesukelia labai stiprių simptomų, tačiau tyliai griauna mūsų kūną iš vidaus. Daugelis ligų yra būtent lėtinio uždegimo pasekmė.
Mityba turi didelę įtaką uždegiminiams procesams organizme. Omega-3 riebalų rūgštys EPR ir DHR slopina uždegiminius procesus ir atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią lėtiniams uždegimams. Omega-6 priešingai – skatina uždegiminius procesus. Kai šių riebalų rūgščių yra per daug, tuomet ir vyksta lėtiniai uždegimai.
Riebalų rūgščių analizė sportininkams ir eiliniams pacientams beveik visada rodo didelį jūrinių Omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR trūkumą, bei per didelį Omega-6 riebalų rūgščių kiekį. Taip yra dėl pastaraisiais dešimtmečiai labai pakitusios mitybos. Suvartojama daug produktų, kuriuose gausu Omega-6. Tai perdirbtas maistas, greitasis maistas, suprastėjusi mėsos kokybė. Net laisvėje gyvenusios žuvies dabar įsigyti sunku. Dažniausiai tai ūkiuose užauginta žuvis, kuri turi daug Omega-6 ir mažai Omega-3 riebalų rūgščių, nes šeriama pašarais, kurie turi daug Omega-6 (kukurūzais, soja ir pan.).
Teigiamas Omega-3 poveikis raumenims, sąnariams ir širdžiai
Gali sumažinti raumenų skausmą
Raumenų skausmas dažnas palydovas ne tik pradėjusių sportuoti. Jį jaučia ir profesionalūs sportininkai ir tie, kurie tiesiog užsiėmė bet kokia intensyvesne fizine veikla. Tai dažniausia priežastis kodėl atsisako sportuoti ar intensyviau judėti. Šį skausmą sukelia raumenų mikro įplyšimai, kurie sukelia uždegimą. Omega-3 priešuždegiminė medžiaga, kuri padeda mažinti šį uždegimą ir tokiu būdu mažina skausmą.
Poveikis pasitvirtino ne tik vartojant Omega-3 prieš treniruotę, bet ir po treniruotės. Tai liudija atliktų tyrimų su britų futbolininkais rezultatai.
Taip pat buvo įrodyta, kad didelis šių riebalų rūgščių kiekis organizme padeda mažinti su amžiumi susijusias problemas.
Gali apsaugoti nuo stipraus raumenų plyšimo
Natūraliai raumuo nuolat keičiasi, nuolat plyšta, atsikuria, o organizmas nuolat kuria naujas raumenų ląsteles. Šis procesas gana sudėtingas, ją valdo ubikvitino-proteosomo sistema. Omega-3, ypač riebalų rūgštis EPR, padeda šiai sistemai veikti teisingai ir apsaugo nuo stiprių raumenų plyšimų.
Gali padidinti raumenų masę ir stiprumą
Tyrimų metu buvo nustatyta, kad Omega-3 riebalų rūgštys skatina anabolinį atsaką. Šios riebalų rūgštys jungiasi prie ląstelių membranų, kas paskatina skysčių apykaitą bei jautrumą insulinui. Dėl šios priežasties daugiau amino rūgščių ir anabolinių medžiagų patenka iš kraujo į raumenis, o tai prisideda prie greitesnio ir geresnio jų augimo.
Gerina kraujotaką
Nuvargstame ar ne priklauso nuo to, kaip mūsų organizmas sugeba krauju aprūpinti raumenis, kuris atneša deguonį. Omega-3 padeda suaktyvinti kraujotaką, taip padidindama raumenų aprūpinimą deguonimi ir taip padėdama sumažinti nuovargį.
Kalbant apie sportininkus, jie turi didesnę infarkto riziką. Mažas jūrinių riebalų rūgščių EPR ir DHR kiekis 10 kartų dažniau sukelia staigią mirtį dėl infarkto ar insulto. Ir tai galioja ne vien sportininkams.
Daugybės atliktų mokslinių tyrimų įrodyta, kad šių riebalų rūgščių vartojimas sumažina infarkto tikimybę.
Nauda sąnariams
Sąnarių skausmas yra dar vienas simptomas lydintis intensyvesnę fizinę veiklą.
Moksliniai tyrimai patvirtino, kad vartojant pakankamą kiekį Omega-3 riebalų rūgščių galima ženkliai sumažinti sąnarių skausmą, patinimą ir sustingimą.
Omega-3 svarba augalinėje mityboje
Polinesočiosios riebalų rūgštys yra vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, nes mūsų organizmas jų negamina ir jas turi gauti su maistu.
Omega-3 riebalų rūgštys skirstomos į jūrinės kilmės ir augalinės kilmės. Jūrinių riebalų rūgščių (EPR ir DHR) yra žuvyse arba dumbliuose. Augalinės kilmės riebalų rūgšties (ALA) yra tokiuose produktuose kaip sėmenų aliejus, graikiniai riešutai ar chia sėklos.
Žmogaus organizmas ALA riebalų rūgščių pasisavinti negali. Jis jas verčia į EPR ir DHR, deja, tik labai mažu koeficientu (maks. 0,5-10%). Todėl 2000 mg jūrinių riebalų rūgščių (EPR ir DHR) dienos poreikio negalima patenkinti vien sėmenų aliejus ir kt.
Todėl žmonėms besimaitinantiems augalinės kilmės produktams rekomenduojama savo organizmą papildyti Omega-3 maisto papildais, kurie yra augalinės kilmės, pagamintais iš jūros dumblių (pvz. NORSAN Omega-3 Vegan).
Sportas arba sisteminga fizinė veikla yra būtina, siekiant geros savijautos. Tačiau ne mažiau yra svarbi ir mityba bei poilsis. Atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus, sukurkite balansą tarp jų ir pas gydytoją lankysitės tik profilaktiniams sveikatos patikrinimams.
NORSAN Omega-3 aliejai ir kapsulės
Turtingi jūrinėmis EPR ir DHR riebalų rūgštimis
Omega-3 Kokku
Natūralūs smulkios jūrinės žuvies taukai. 2000 mg Omega-3 per parą (1 desertinis šaukštas)
Omega-3 Vegan
100% augalinės kilmės, gaunamas iš jūros dumblių. 2000 mg Omega-3 per parą (tik 1 arbatinis šaukštelis)