OMEGA-3

OMEGA-3

Omega-3 riebalų rūgščių poveikis mūsų sveikatai

Kas yra omega-3 riebalų rūgštys, koks jų poveikis, kokie maisto produktai turi omega-3 ir ką reiškia omega-6 / omega-3 santykis?
Visus atsakymus rasite žemiau.

grade

Kas yra Omega-3 riebalų rūgštys?

Omega-3 riebalų rūgštys yra polinesočiųjų riebalų rūgščių dalis. Skirtingai nuo sočiųjų riebalų rūgščių, organizmas negali jų pasigaminti pats, todėl jos turi būti gaunamos su maistu. Kadangi omega-3 riebalų rūgštys yra gyvybiškai svarbios mūsų organizmui, jos taip pat vadinamos nepakeičiamosiomis riebalų rūgštimis.

Yra keletas rūšių omega-3 riebalų rūgščių. Jos daugiausia skiriasi savo chemine struktūra ir kilme.

Tarp svarbiausių riebalų rūgščių yra:

  • eikozapentaeno rūgštis (EPA)
  • dokozaheksaeno rūgštis (DHA)
  • alfa-linoleno rūgštis (ALA)

Augalinės omega-3 riebalų rūgštys

Die pflanzliche Omega-3-Fettsäure ALA ist vor allem in Leinsamen, Chiasamen und Walnüssen enthalten

Augalinė omega-3 riebalų rūgštis ALA (alfa-linoleno rūgštis) daugiausia randama linų ir chia sėklose bei riešutuose. Susijusiuose augaliniuose aliejuose, tokiuose kaip sėmenų aliejus, chia aliejus ir graikinių riešutų aliejus, rapsų aliejuje taip pat ypač gausu ALA.

Jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys

Die marinen Omega-3-Fettsäuren EPA und DHA sind vorrangig in fettem Fisch, Krill und Algen enthalten

Jūrinės kilomės omega-3 riebalų rūgštys EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) daugiausia randamos jūriniuose produktuose, tokiuose kaip kriliuose, vėžiagyviuose ir dumbliuose.

Skirtumas tarp jūrinės ir augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių

Ne visos omega-3 yra vienodos!

Daugybė tyrimų patvirtina teigiamą jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA poveikį sveikatai. Teigiamas augalinės omega-3 riebalų rūgšties ALA poveikis iki šiol buvo įrodytas tik moksliškai.

Organizmas riebalų rūgštį ALA gali paversti omega-3 riebalų rūgštimis EPA ir DHA, tačiau konvertavimo koeficientas labai skiriasi kiekvienam asmeniui priklausomai nuo įvairių veiksnių (pvz.: amžiaus, lyties, svorio ir metabolizmo). Konversijos koeficientas yra vidutiniškai tik nuo 5 iki 10%.

Augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš linų sėmenų aliejaus ir kitos, papildo jūrines omega-3 riebalų rūgštis iš žuvų ir dumblių, bet, deja, jų nepakeičia!

Omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA poveikis

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pateikė teigiamą nuomonę dėl jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA.
EFSA patvirtino šį teigiamą poveikį:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Omega-3 poveikis širdies funkcijai

Širdis yra pagrindinis žmogaus kūno organas. Kraujo tėkmė ir ląstelių metabolizmas yra kritiniai širdies sveikatos veiksniai. Įrodyta, kad pakankamas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas daro teigiamą įtaką šiems veiksniams.

EPA ir DHA prisideda prie normalios širdies funkcijos. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg EPA ir DHA.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Omega-3 poveikis regėjimui

Žmogaus akies ląstelėse yra ypač didelė omega-3 riebalų rūgščių dalis. Daugybė tyrimų parodė, kad mitybos papildymas omega-3 riebalų rūgštimis teigiamai veikia regėjimą.

DHA padeda palaikyti normalų regėjimą. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas, kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Omega-3 poveikis smegenims

Smegenys didžiąja dalimi yra sudarytos iš nesočiųjų riebalų rūgščių. Naujausi tyrimai rodo glaudų ryšį tarp omega-3 riebalų rūgščių suvartojimo ir smegenų funkcijų pagerėjimo.

DHA prisideda prie normalios smegenų funkcijos palaikymo. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas, kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Omega-3 poveikis nėštumo metu

Motinos vartojamas DHA prisideda prie normalaus vaisiaus ir žindomo kūdikio akių ir smegenų vystymosi. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas vartojant ne mažiau kaip 200 mg kartu su suaugusiajam rekomenduojama paros doze (t. y. mažiausiai 250 mg DHA ir EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Omega-3 poveikis kūdikiams

DHA vartojimas kūdikių mišinėliuose ir kitame kūdikių maiste padeda normaliam regėjimo vystymuisi iki 12 mėnesių amžiaus. EFSA duomenimis, poveikis yra naudingas, jei suvartojama 100 mg DHA per parą.

Omega-6 / omega-3 santykis

Ein ausgeglichenes Omega-3 und Omega-6-Verhältnis ist wichtig für die Gesundheit

Mūsų organizmui reikia omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Nors abi riebalų rūgštys turi labai panašią cheminę struktūrą, jos veikia priešingomis kryptimis. Omega-3 riebalų rūgštys mažina uždegiminius procesus organizme, omega-6 riebalų rūgštys skatina uždegimo vystymąsi. Todėl mūsų organizmui reikalinga omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių pusiausvyra.

Omega-3 ir omega-6 pusiausvyros sutrikimas gali sukelti lėtinius uždegimus organizme, kurie gali skatinti tam tikras ligas. Omega-6 / omega-3 santykis yra lėtinio uždegimo organizme veiksnys.

Omega-3 trūkumas

Šiais laikais omega-3 ir omega-6 santykis dažnai būna išbalansuotas

Nuo akmens amžiaus mūsų mityba užtikrino tinkamą pusiausvyrą tarp dviejų riebalų rūgščių. Mūsų mitybos įpročių raida nuo septintojo dešimtmečio (perdirbto maisto ir pramoniniu būdu paruoštų patiekalų vartojimas, masinių ūkių gyvūnų vartojimas, didesnis pigių augalinių aliejų vartojimas ir kt.) turėjo įtakos neigiamam omega-6 / omega-3 santykiui.

Šiandien vidutinis gyventojų omega-6 ir omega-3 santykis yra maždaug 15:1. Tai reiškia, kad mes suvartojame 15 kartų daugiau omega-6 nei omega-3! Jaunų žmonių iki 25 metų santykis yra net 25:1, ir tai nenuostabu. Jei pažiūrėtume atidžiau, pamatytume, kad jaunų žmonių meniu retai būna žuvis, tuo tarpu populiarėja greitai paruoštas maistas ir saldūs bei pikantiški užkandžiai.

Kokios yra omega-6 riebalų rūgščių pertekliaus pasekmės?

Omega-6 riebalų rūgštys taip pat yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių dalis, todėl ir jos turi būti gaunamos su maistu, tačiau dauguma žmonių per savo racioną suvartoja daug daugiau omega-6 riebalų rūgščių nei omega-3 riebalų rūgščių.

Dėl omega-6 uždegiminio poveikio šis riebalų rūgščių disbalansas gali pakenkti sveikatai. Ekspertai mano, kad didelę dalį civilizacijos ligų, tokių kaip infarktus ir insultus, taip pat astmą, reumatą ir atopinį dermatitą, galima priskirti lėtiniams uždegimams, kuriuos sukelia omega-6 riebalų rūgščių perteklius.

Maistas, kuriame daug omega-6

Maisto produktai, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių yra stambių gyvulininkystės ūkių mėsa, perdirbti mėsos gaminiai, greitas maistas. Perdirbti pieno produktai (tokie kaip sūris ir sviestas) ir vištų kiaušiniai taip pat turi daug omega-6 riebalų rūgščių.

Didelis omega-6 kiekis gyvulių pašaruose daugiausia susijęs su padidėjusiu koncentruotų ir nebrangių pašarų naudojimu stambiuose ūkiuose. Per dieną mes suvartojame didelę omega-6 dozę, nes omega-6, kuriuos stambių ūkių gyvūnai praryja per maistą, vėliau atsiduria mūsų lėkštėje.

Pridėkime dar saulėgrąžų aliejaus, sojų pupelių aliejaus ir margarino, naudojamo daugelyje pramoninių maisto produktų, kuriuose taip pat yra didelis omega-6 kiekis. Šie augaliniai aliejai taip pat naudojami gaminant maistą daugelyje namų ūkių.

Maistas, kuriame daug omega-3

Geriausias omega-3 šaltinis yra riebios žuvys, tokios kaip silkė, skumbrė, lašiša, sardinės ar ančiuviai ir jūros dumbliai. Žuvys gauna omega-3 maitindamosis dumbliais, todėl būtina žinoti, ką valgo žuvys. Pavyzdžiui, laukinėse žuvyse yra daug omega-3, nes jos daugiausia maitinasi dumbliais, krevetėmis ir mažais krabais. Ūkiuose auginamose žuvyse omega-3 yra daug mažesnis, nes jų racioną sudaro sojos pupelės ir grūdai. Joms taip pat duodami žuvies likučiai, tačiau dažniausiai jie jau yra perdirbti taip, kad juose esantys omega-3 yra sunaikinami. Dėl šios priežasties ūkiuose auginamose žuvyse yra daug mažiau omega-3 nei laukinėse žuvyse.

Linų sėmenų aliejuje, chia aliejuje ir graikinių riešutų aliejuje taip pat yra ypač didelė omega-3 riebalų rūgščių koncentracija. Tačiau tai yra augalinė riebalų rūgštis ALA, kurią organizmui sunku paversti EPA & DHA.

Omega-6 Lebensmittel_Wurstwaren und Fleisch ist reich an Omega-6-Fettsäuren

Užkandžiai

Omega-6 Lebensmittel_Milchprodukte wie Frischkäse und Weichkäse sind reich an Omega-6-Fettsäuren

Pieno produktai

Omega-6 Lebensmittel_Sonnenblumenöl ist reich an Omega-6-Fettsäuren

Saulėgrąžų aliejus

Omega-3 Lebensmittel_Lachs, Makrele, Sardinen andere Kaltwasserfische sind reich an Omega-3

Žuvis

EPA & DHA
Omega-3 Lebensmittel_Algen bzw. Mikroalgensind reich an Omega-3

Dumbliai

EPA & DHA
Omega-3 Lebensmittel_Leinöl ist reich an der pflanzlichen Omega-3-Fettsäure ALA

Linų sėmenų aliejus

ALA

Dienos omega-3 poreikis

Kiek omega-3 riebalų rūgščių turėtume vartoti?

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten 2 g Omega-3 Pro Tag aus Fisch oder Omega-3 Öl eingenommen werden

Norint kompensuoti omega-3 trūkumą ir subalansuoti omega-6 / omega-3 santykį, rekomenduojama suvartoti 2000 mg omega-3 riebalų rūgščių per dieną . Tai įrodė daugybė mokslinių tyrimų bei daugiau nei 3000 atskirų analizių, atliktų bendradarbiaujant su svarbiausia Europos riebalų rūgščių matavimo laboratorija „Omegametrix®“, rezultatai.

Dienos omega-3 poreikį galima patenkinti tiek laikantis specialios mitybos, tiek vartojant maisto papildą. Tačiau, jei norite gauti 2000 mg omega-3 per dieną, priklausomai nuo žuvies rūšies jums reikėtų suvalgyti nuo 100 iki 3000 gramų riebios žuvies. Daugeliui žmonių toks didelis žuvų vartojimas yra neįmanomas ir neberekomenduojamas dėl didėjančios jūrų ir vandenynų taršos.

Todėl reguliarus kokybiškų omega-3 maisto papildų, kurių pagrindą sudaro žuvų taukai arba jūros dumblių aliejus, vartojimas yra puiki alternatyva. Pavyzdžiui, vartojant NORSAN “Omega-3 Total” taukus, pakanka vieno šaukšto per dieną, kad būtų patenkintas omega-3 poreikis t.y. 2000 mg.

O siekiant didesnio efektyvumo, būtina tuo pat metu sumažinti maisto produktų, kuriuose gausu omega-6 vartojimą.

Omega-3 Dosierung_Der Tagesbedarf an Omega-3 liegt bei 2 g Omega-3 pro Tag

Omega-3 riebalų rūgščių poveikis mūsų sveikatai

Kas yra omega-3 riebalų rūgštys, koks jų poveikis, kokie maisto produktai turi omega-3 ir ką reiškia omega-6 / omega-3 santykis?
Visus atsakymus rasite žemiau.

grade

Kas yra Omega-3 riebalų rūgštys?

Omega-3 riebalų rūgštys yra polinesočiųjų riebalų rūgščių dalis. Skirtingai nuo sočiųjų riebalų rūgščių, organizmas negali jų pasigaminti pats, todėl jos turi būti gaunamos su maistu. Kadangi omega-3 riebalų rūgštys yra gyvybiškai svarbios mūsų organizmui, jos taip pat vadinamos nepakeičiamosiomis riebalų rūgštimis.

Yra keletas rūšių omega-3 riebalų rūgščių. Jos daugiausia skiriasi savo chemine struktūra ir kilme.

Tarp svarbiausių riebalų rūgščių yra:

  • eikozapentaeno rūgštis (EPA)
  • dokozaheksaeno rūgštis (DHA)
  • alfa-linoleno rūgštis (ALA)

Augalinės omega-3 riebalų rūgštys

Die pflanzliche Omega-3-Fettsäure ALA ist vor allem in Leinsamen, Chiasamen und Walnüssen enthalten

Augalinė omega-3 riebalų rūgštis ALA (alfa-linoleno rūgštis) daugiausia randama linų ir chia sėklose bei riešutuose. Susijusiuose augaliniuose aliejuose, tokiuose kaip sėmenų aliejus, chia aliejus ir graikinių riešutų aliejus, rapsų aliejuje taip pat ypač gausu ALA.

Jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys

Die marinen Omega-3-Fettsäuren EPA und DHA sind vorrangig in fettem Fisch, Krill und Algen enthalten

Jūrinės kilomės omega-3 riebalų rūgštys EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) daugiausia randamos jūriniuose produktuose, tokiuose kaip kriliuose, vėžiagyviuose ir dumbliuose.

Skirtumas tarp jūrinės ir augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių

Ne visos omega-3 yra vienodos!

Daugybė tyrimų patvirtina teigiamą jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA poveikį sveikatai. Teigiamas augalinės omega-3 riebalų rūgšties ALA poveikis iki šiol buvo įrodytas tik moksliškai.

Organizmas riebalų rūgštį ALA gali paversti omega-3 riebalų rūgštimis EPA ir DHA, tačiau konvertavimo koeficientas labai skiriasi kiekvienam asmeniui priklausomai nuo įvairių veiksnių (pvz.: amžiaus, lyties, svorio ir metabolizmo). Konversijos koeficientas yra vidutiniškai tik nuo 5 iki 10%.

Augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš linų sėmenų aliejaus ir kitos, papildo jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgštis iš žuvų ir dumblių, bet, deja, jų nepakeičia!

Omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA poveikis

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pateikė teigiamą nuomonę dėl jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHA.
EFSA patvirtino šį teigiamą poveikį:

Omega-3 ist gut für die Gesundheit des Herzens

Omega-3 poveikis širdies funkcijai

Širdis yra pagrindinis žmogaus kūno organas. Kraujo tėkmė ir ląstelių metabolizmas yra kritiniai širdies sveikatos veiksniai. Įrodyta, kad pakankamas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas daro teigiamą įtaką šiems veiksniams.

EPA ir DHA prisideda prie normalios širdies funkcijos. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg EPA ir DHA.

Omega-3 ist gut für die Augen und das Sehen

Omega-3 poveikis regėjimui

Žmogaus akies ląstelėse yra ypač didelė omega-3 riebalų rūgščių dalis. Daugybė tyrimų parodė, kad mitybos papildymas omega-3 riebalų rūgštimis teigiamai veikia regėjimą.

DHA padeda palaikyti normalų regėjimą. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas, kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut für das Gehirn, Denkleistung und das Gedächtnis

Omega-3 poveikis smegenims

Smegenys didžiąja dalimi yra sudarytos iš nesočiųjų riebalų rūgščių. Naujausi tyrimai rodo glaudų ryšį tarp omega-3 riebalų rūgščių suvartojimo ir smegenų funkcijų pagerėjimo.

DHA prisideda prie normalios smegenų funkcijos palaikymo. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas, kai per parą suvartojama mažiausiai 250 mg DHA.

Omega-3 ist gut in der Schwangerschaft für die Entwicklung des Fötus

Omega-3 poveikis nėštumo metu

Motinos vartojamas DHA prisideda prie normalaus vaisiaus ir žindomo kūdikio akių ir smegenų vystymosi. EFSA duomenimis, teigiamas poveikis jaučiamas vartojant ne mažiau kaip 200 mg kartu su suaugusiajam rekomenduojama paros doze (t. y. mažiausiai 250 mg DHA ir EPA).

Omega-3 ist gut für die Entwicklung von Babys

Omega-3 poveikis kūdikiams

DHA vartojimas kūdikių mišinėliuose ir kitame kūdikių maiste padeda normaliam regėjimo vystymuisi iki 12 mėnesių amžiaus. EFSA duomenimis, poveikis yra naudingas, jei suvartojama 100 mg DHA per parą.

Omega-6 / omega-3 santykis

Ein ausgeglichenes Omega-3 und Omega-6-Verhältnis ist wichtig für die Gesundheit

Mūsų organizmui reikia omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Nors abi riebalų rūgštys turi labai panašią cheminę struktūrą, jos veikia priešingomis kryptimis. Omega-3 riebalų rūgštys mažina uždegiminius procesus organizme, omega-6 riebalų rūgštys skatina uždegimo vystymąsi. Todėl mūsų organizmui reikalinga omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių pusiausvyra.

Omega-3 ir omega-6 pusiausvyros sutrikimas gali sukelti lėtinius uždegimus organizme, kurie gali skatinti tam tikras ligas. Omega-6 / omega-3 santykis yra lėtinio uždegimo organizme veiksnys.

Omega-3 trūkumas

Šiais laikais omega-3 ir omega-6 santykis dažnai būna išbalansuotas

Nuo akmens amžiaus mūsų mityba užtikrino tinkamą pusiausvyrą tarp dviejų riebalų rūgščių. Mūsų mitybos įpročių raida nuo septintojo dešimtmečio (perdirbto maisto ir pramoniniu būdu paruoštų patiekalų vartojimas, masinių ūkių gyvūnų vartojimas, didesnis pigių augalinių aliejų vartojimas ir kt.) turėjo įtakos neigiamam omega-6 / omega-3 santykiui.

Šiandien vidutinis gyventojų omega-6 ir omega-3 santykis yra maždaug 15:1. Tai reiškia, kad mes suvartojame 15 kartų daugiau omega-6 nei omega-3! Jaunų žmonių iki 25 metų santykis yra net 25:1, ir tai nenuostabu. Jei pažiūrėtume atidžiau, pamatytume, kad jaunų žmonių meniu retai būna žuvis, tuo tarpu populiarėja greitai paruoštas maistas ir saldūs bei pikantiški užkandžiai.

Kokios yra omega-6 riebalų rūgščių pertekliaus pasekmės?

Omega-6 riebalų rūgštys taip pat yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių dalis, todėl ir jos turi būti gaunamos su maistu. Tačiau, dauguma žmonių per savo racioną suvartoja daug daugiau omega-6 riebalų rūgščių nei omega-3 riebalų rūgščių.

Dėl omega-6 uždegiminio poveikio šis riebalų rūgščių disbalansas gali pakenkti sveikatai. Ekspertai mano, kad didelę dalį civilizacijos ligų, tokių kaip infarktus ir insultus, taip pat astmą, reumatą ir atopinį dermatitą, galima priskirti lėtiniams uždegimams, kuriuos sukelia omega-6 riebalų rūgščių perteklius.

Maistas, kuriame daug omega-6

Maisto produktai, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių yra stambių gyvulininkystės ūkių mėsa, perdirbti mėsos gaminiai, greitas maistas. Perdirbti pieno produktai (tokie kaip sūris ir sviestas) ir vištų kiaušiniai taip pat turi daug omega-6 riebalų rūgščių.

Didelis omega-6 kiekis gyvulių pašaruose daugiausia susijęs su padidėjusiu koncentruotų ir nebrangių pašarų naudojimu stambiuose ūkiuose. Per dieną mes suvartojame didelę omega-6 dozę, nes omega-6, kuriuos stambių ūkių gyvūnai praryja per maistą, vėliau atsiduria mūsų lėkštėje.

Pridėkime dar saulėgrąžų aliejaus, sojų pupelių aliejaus ir margarino, naudojamo daugelyje pramoninių maisto produktų, kuriuose taip pat yra didelis omega-6 kiekis. Šie augaliniai aliejai taip pat naudojami gaminant maistą daugelyje namų ūkių.

Omega-6 Quelle_Wurst, Fleisch, Milchprodukte und Sonnenblumenöl sind besonders reich an Omega-6

Maistas, kuriame daug omega-3

Geriausias omega-3 šaltinis yra riebios žuvys, tokios kaip silkė, skumbrė, lašiša, sardinės ar ančiuviai ir jūros dumbliai. Žuvys gauna omega-3 maitindamosis dumbliais, todėl būtina žinoti, ką valgo žuvys. Pavyzdžiui, laukinėse žuvyse yra daug omega-3, nes jos daugiausia maitinasi dumbliais, krevetėmis ir mažais krabais. Ūkiuose auginamose žuvyse omega-3 kiekis yra daug mažesnis, nes jų racioną sudaro sojos pupelės ir grūdai. Joms taip pat duodami žuvies likučiai, tačiau dažniausiai jie jau yra perdirbti taip, kad juose esantys omega-3 yra sunaikinami. Dėl šios priežasties ūkiuose auginamose žuvyse yra daug mažiau omega-3 nei laukinėse žuvyse.

Linų sėmenų aliejuje, chia aliejuje ir graikinių riešutų aliejuje taip pat yra ypač didelė omega-3 riebalų rūgščių koncentracija. Tačiau tai yra augalinė riebalų rūgštis ALA, kurią organizmui sunku paversti EPA & DHA.

Omega-3 Lebensmittel_fettreicher Fisch, Algen und Leinöl enthalten besonders viel Omega-3


Dienos omega-3 poreikis

Kiek omega-3 riebalų rūgščių turėtume vartoti?

Norint kompensuoti omega-3 trūkumą ir subalansuoti omega-6 / omega-3 santykį, rekomenduojama suvartoti 2000 mg omega-3 riebalų rūgščių per dieną . Tai įrodė daugybė mokslinių tyrimų bei daugiau nei 3000 atskirų analizių, atliktų bendradarbiaujant su svarbiausia Europos riebalų rūgščių matavimo laboratorija „Omegametrix®“, rezultatai.

Dienos omega-3 poreikį galima patenkinti tiek laikantis specialios mitybos, tiek vartojant maisto papildą. Tačiau, jei norite gauti 2000 mg omega-3 per dieną, priklausomai nuo žuvies rūšies, jums reikėtų suvalgyti nuo 100 iki 3000 gramų riebios žuvies. Daugeliui žmonių toks didelis žuvų vartojimas yra neįmanomas ir neberekomenduojamas dėl didėjančios jūrų ir vandenynų taršos.

Um das Omega-6-3-Verhältnis auszugleichen, sollten 2 g Omega-3 Pro Tag aus Fisch oder Omega-3 Öl eingenommen werden

Todėl reguliarus kokybiškų omega-3 maisto papildų, kurių pagrindą sudaro žuvų taukai arba jūros dumblių aliejus, vartojimas yra puiki alternatyva. Pavyzdžiui, vartojant NORSAN “Omega-3 Total” taukus, pakanka vieno šaukšto per dieną, kad būtų patenkintas omega-3 poreikis t.y. 2000 mg.

O siekiant didesnio efektyvumo, būtina tuo pat metu sumažinti maisto produktų, kuriuose gausu omega-6 vartojimą.

Omega-3 Dosierung_Der Tagesbedarf an Omega-3 liegt bei 2 g Omega-3 pro Tag

„NORSAN“ Omega-3 produktai

turtingi EPA & DHA

Naturalūs žuvies taukai gaunami iš laukinės tausios žvejybos, kurių paros dozė yra 2 000 mg omega-3 (1 valgomasis šaukštas).

Jūros dumblių augalinis aliejus auginamas tvariai, kurio paros dozė yra 2 000 mg omega-3 (1 arbatinis šaukštelis).

Menu